HomeHL-GreeceΣε πολιτικό αδιέξοδο η κυβέρνηση στο θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών

Σε πολιτικό αδιέξοδο η κυβέρνηση στο θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών

Βήμα βήμα τα πολιτικά κυβερνητικά ατοπήματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε πολιτικό αδιέξοδο έχει αυτοοδηγηθεί η κυβέρνηση στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το ατυχές πραξικόπημα στην γείτονα χώρα τον περασμένο Ιούλιο.

Το Μαξίμου οδηγήθηκε σε αδιέξοδο καθώς ακολούθησε πρόχειρες αδόκιμες τακτικές χωρίς καμία σοβαρή διπλωματική προσέγγιση των καίριων γεγονότων με κοντόφθαλμες πολιτικές αντιλήψεις και αποδεχόμενο πυροτεχνήματα ανώριμων πολιτικά υπουργών που έσπρωξαν στην κυριολεξία τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε αδόκιμα, ευτελιστικά αδιέξοδα τόσο για τον ίδιο ατομικά όσο και για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ελάχιστες ώρες διήρκεσε το «πυροτέχνημα» που γνωστοποίησε ως λύση για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, καθώς κατέπεσε χθες ολοκληρωτικά από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Ο Σταύρος Κοντονής, εν όψει του επικείμενου ανασχηματισμού, έπεισε το Μαξίμου ότι έχει στο τσεπάκι του την λύση για τους 8 Τούρκους. Μάλιστα, για να γίνει απόλυτα πιστευτός στα άπειρα στελέχη του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού επικαλέστηκε τη σύμφωνη γνώμη ενός εν ενεργεία αρεοπαγίτη ο όποιος έχει αποδεχθεί να τον χρησιμοποιεί ο υπουργός Δικαιοσύνης προκειμένου να πείσει δικηγόρους, δημοσιογράφους, κ.λπ. για το «θετικό» και επωφελές για τους πολίτες σχεδιαζόμενο νομοθετικό έργο του.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι ο Σταύρος Κοντονής (4.1.2018) στην πρώτη του συνέντευξη προς τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά από 14 μήνες στην ηγεσία του εν λόγω υπουργείου, επικαλούμενος το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δικαστούν στην Ελλάδα οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017, εφόσον όμως το ζητήσει η γείτονα χώρα.

Το κινεζικής προέλευσης «πυροτέχνημα» του Σταύρου Κοντονή διήρκεσε ελάχιστες ώρες και διπλωματικά ελάχιστα δευτερόλεπτα, καθώς χθες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, έκανε λόγο για μία «εξαιρετικά λανθασμένη απόφαση», αναφορικά με την προσωρινή παροχή ασύλου στον έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος, «όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα» και διαφεύγουν σε άλλες χώρες, «εκδίδονται», προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των κρατών, πάντα μέσα από το διάλογο.

Μάλιστα, ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι «πρόκειται για μία εξαιρετικά λανθασμένη απόφαση», προσθέτοντας ότι «περιμένουμε σύντομα τους οκτώ πραξικοπηματίες. Όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα και διαφεύγουν σε άλλες χώρες, θα πρέπει να επιστρέφονται».

Δεν παρέλειψε, ο Μπεκίρ Μποζντάγ να αναφέρει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι γειτονικές χώρες, προσθέτοντας ότι «με την Ελλάδα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όπως αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο» και «θεωρούμε σημαντική την επίλυση αυτών των προβλημάτων μέσω του διαλόγου».

Μάλιστα, την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης για να επισπεύσει την καύση των πυροτεχνημάτων του Σταύρου Κοντονή, 11 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 33 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, τα δύο εκ των οποίων έφεραν οπλισμό.

Πέρα όμως από τα πολιτικά κυβερνητικά ατοπήματα στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών η Κυβέρνηση στην απεγνωσμένη προσπάθεια της να αγοράσει χρόνο στο θέμα των αξιωματικών της γείτονας χώρας, ενέπλεξε την Διοικητική Δικαιοσύνη και σε πρώτο στάδιο και βρήκε συμμάχους, οι οποίοι όμως επικρίθηκαν έντονα από το νομικό και όχι μόνο κόσμο.

Με άλλα λόγια με απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου δόθηκε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ο οποίος μαζί με άλλους 7 στρατιωτικούς κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017 στην γείτονα χώρα και αφέθηκε ελεύθερος στη συνέχεια.

Αμέσως η Κυβέρνηση έσπευσε μέσα στις ημέρες των αργιών να καταθέσει στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου (εκεί κρατούνται διοικητικά οι Τούρκοι αξιωματικοί) αίτηση ακύρωση της απόφασης χορήγησης ασύλου για τον ένα από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

Στην συνέχεια ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που διαβιβάστηκε το κυβερνητικό αίτημα για ακύρωση της απόφασης χορήγησης ασύλου κατατέθηκε και αίτημα έκδοσης διαταγής της προέδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Ευγενίας Μυλωνοπούλου για να «παγώσει» προσωρινά η απόφαση χορήγησης ασύλου, μέχρι να εκδοθεί είτε απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχει κατατεθεί είτε απόφαση επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης (η τελευταία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου 2018).

Χθες, η πρόεδρος του Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για λόγους δημοσίου συμφέροντος έκανε δεκτό αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου και με διαταγής της ανέστειλε προσωρινά την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου έγινε δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.

Μετά από αυτά συνελήφθηκε και πάλι ο Τούρκος στρατιωτικός, κάτω από συνθήκες που θυμίζουν άλλες εποχές.

Πριν ακόμη σβήσει ο απόηχος της απόφασης της προέδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, 11 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με κοινή ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η απόφαση της πρόεδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία να ανακαλεί προσωρινά την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία δόθηκε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

Παράλληλα, οι «11» επισημαίνουν ότι τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται, ενώ με μια πρώτη ανάγνωση ανακύπτουν ενδεχομένως πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα. Και αυτό γιατί η πρόεδρος Εφετών του εν λόγω Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία πριν από λίγα 24ώρα δέχθηκε σε ακρόαση του δικηγόρους του Ελληνικού Δημοσίου και χθες εξέδωσε την προσωρινή διαταγή, ήταν παράλληλα πρόεδρος άλλης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου η οποία εξέτασε το αίτημα ασύλου ενός εκ των 8 επιβαινόντων στο στρατιωτικό ελικόπτερο.

Στην Επιτροπή Ασύλου τοποθετήθηκε με την υπ΄ αριθ. 360/15.11.2016 πράξη της Γενικής Επίτροπου της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Έτσι, τίθεται το εύλογο ερωτήματα, κατά τους «11», εάν υπάρχει από ποινικής και πειθαρχικής σκοπιάς, απόκρυψη λόγου εξαίρεσης, λόγω της διφυούς ιδιότητας της επίμαχης δικαστικού λειτουργού, κάτι που δημιουργεί αυτόματα ακυρότητα των όποιων δικαστικών αποφάσεων, λόγω της συμμετοχής της στο δικαστικό σχηματισμό του Διοικητικού Εφετείου. Ανεξάρτητα, εάν μετά της συζήτηση της υποθέσεως στην επιτροπή ασύλου υπέβαλε, όπως λέγεται, την παραίτησή της από αυτήν.

Δηλαδή, στην ίδια υπόθεση πρόεδρος δημόσιου κρατικού οργάνου και στην συνέχεια πρόεδρος δικαστικού οργάνου κρίνει προγενέστερη διοικητική του πράξη.

Πέρα όμως, από αυτό. Δεν προκύπτει ότι παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής της απόφασης χορήγησης ασύλου, για τους λόγους που επικαλέστηκε το Διοικητικό Εφετείο, από τις διεθνείς συμβάσεις (Σύμβαση της Γενεύης περί της νομικής κατάστασης των προσφύγων, Διεθνής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) τις οποίες έχει κυρώσει η χώρα μας, αλλά και τον χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτοί οι νομικοί κανόνες έχουν ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σημειώνουν οι «11».

Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.

Μετά τους «11» ακολούθησε ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, στην οποία χαρακτηρίζει παράνομη κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού, παρά τη χορήγηση ασύλου, μετά τη προσωρινή διαταγή της προέδρου του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών περί αναστολής της ως απόφασης ασύλου, καταγγέλλει το

Ακόμη, το εν λόγω συμβούλιο υπογραμμίζει ότι «δεν προβλέπεται κατά νόμο καμία διαδικασία κράτησής του» και επομένως η σύλληψή του και η κράτησή του είναι καταφανώς παράνομες και επισύρουν ακόμη και ποινική ευθύνη για όποιον τη διέταξε, καθώς και για όσους έδωσαν τη σχετική εντολή».

Τέλος, αναφέρει το Συμβούλιο ότι «με βάση την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 46 παρ. 1 του ν. 4375/2016), αιτών άσυλο, στον οποίο μάλιστα έχει χορηγηθεί το σχετικό δελτίο, ενόσω δεν τελεί σε διοικητική κράτηση (είναι δηλαδή ελεύθερος, όπως ο ανωτέρω στρατιωτικός), δεν μπορεί να τεθεί σε κράτηση, εκτός αν συντρέχει στο πρόσωπό του εφαρμογή ποινικών διατάξεων».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση