HomeHL-GreeceΣτην Ολομέλεια του ΣτΕ και πάλι οι άδειες των καναλιών

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ και πάλι οι άδειες των καναλιών

Την προσεχή Τετάρτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ξεκινάει μεθαύριο, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, ο νέος κύκλος δικαστικής διαμάχης για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Αυτή τη δεύτερη φορά η δικαστική μάχη θα δοθεί για τις επτά νέες δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες, με τιμή εκκίνησης, η οποία έχει καθοριστεί στα επίπεδα των 35 εκατ. ευρώ για την κάθε άδεια. Το ποσό θα καταβληθεί σε δέκα ισόποσες δόσεις και η διάρκεια ισχύος των αδειών θα είναι δεκαετής από την ημερομηνία της έκδοσης καθεμίας από αυτές.

Οι υποψήφιοι, μαζί με την αίτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, θα υποβάλουν εγγυητική επιστολή συμμετοχής ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, η οποία θα έχει διάρκεια 365 ημερών από την ημερομηνία έκδοσής της.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αντένα,  Άλφα, Σκάι και Σταρ και ζητούν να «παγώσει» η υπ’ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού, όπως και δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού προγράμματος.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των καναλιών κάνουν αναφορά σε αντισυνταγματικότητα του όλου νομικού πλαισίου χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών και σύγκρουσή του με τους νομοθετικούς ευρωπαϊκούς και ελληνικούς κανόνες.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής  αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά.

Επίσης, αναφέρουν ότι είναι υπερβολικά μεγάλη  η τιμή εκκίνησης και δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαος Σακελλαρίου, εισήγαγε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και όρισε εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο.

Οι αιτήσεις θα συζητηθούν μεθαύριο το πρωί, στις 10:30, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, κεκλεισμένων των θυρών.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση