HomeHL-WorldΠάνω από 100 παιδιά μαχητών του ISIS αναμένεται να επιστρέψουν στη Γερμανία

Πάνω από 100 παιδιά μαχητών του ISIS αναμένεται να επιστρέψουν στη Γερμανία

Προετοιμασίες για την άφιξη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την άφιξη πάνω από 100 νηπίων και παιδιών, οι γονείς των οποίων έφυγαν για να πολεμήσουν για λογαριασμό του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία προετοιμάζουν οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Η επιστροφή των ανηλίκων, που στην πλειοψηφία τους πιστεύεται ότι είναι μωρά ή νήπια, θα γίνει εν μέσω ανησυχιών για τη ριζοσπαστικοποίηση ανηλίκων.

Οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 1.000 άτομα έφυγαν από τη Γερμανία για να ενταχθούν στους μαχητικούς ισλαμιστές. Οι ήττες της οργάνωσης στη Μέση Ανατολή οδήγησε ορισμένους να πάρουν το δρόμο της επιστροφής, μαζί με μέλη της οικογένειάς τους.

Την ίδια ώρα, οι γερμανικές αρχές προσπαθούν να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση παιδιών οι γονείς των οποίων κρατούνται.

Στην πλειοψηφία μωρά ή νήπια

Σε έγγραφο που απευθύνεται σε βουλευτή, που είδε το Reuters, η υφυπουργός Εσωτερικών Έμιλι Χάμπερ αναφέρει πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός παιδιών που πρόκειται να φθάσουν. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πόσα μωρά γεννήθηκαν όσο οι γονείς τους βρίσκονταν στο Ιράκ ή τη Συρία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την απάντηση της Χάμπερ στην κοινοβουλευτική ερώτηση της βουλευτή των Πρασίνων, οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν πληροφορίες με βάση τις οποίες «αναμένεται χαμηλός τριψήφιος αριθμός ανηλίκων». Στην πλειοψηφία τους θεωρείται ότι πρόκειται για μωρά ή νήπια.

Παρά την οπισθοχώρηση του Ισλαμικού κράτους, τα στοιχεία δεν δείχνουν μεγάλη αύξηση των επιστροφών ανθρώπων από το Ιράκ και τη Συρία.

Ο χρόνος επιστροφής σε συνεργασία με τις ιρακινές αρχές

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέχει προξενικές υπηρεσίες σε γερμανούς πολίτες και τα παιδιά τους που τέθηκαν υπό κράτηση ή φυλακίσθηκαν στο Ιράκ και επιδιώκει την επιστροφή παιδιών που είναι τώρα φυλακισμένα με τους γονείς τους στο Ιράκ, δήλωσε η Χάμπερ.

«Δεν μπορεί να δοθεί χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή αυτών των παιδιών αφού αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία των ιρακινών αρχών», έγραψε.

Μάχη κατά της ριζοσπαστικοποίησης

Δεδομένης της αποκεντρωμένης ομοσπονδιακής δομής της Γερμανίας, οι αξιωματούχοι των κρατιδίων έχουν την κύρια ευθύνη για την αποριζοσπαστικοποίηση αυτών που επιστρέφουν από το Ιράκ και τη Συρία, περιλαμβανομένων εκείνων που είχαν καταδικασθεί και φυλακισθεί, δήλωσε η Χάμπερ.

Όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πρόσθεσε, υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες μέσω αριθμού πρωτοβουλιών, που περιλαμβάνουν την υποστήριξη των οικογενειών αυτών που έφυγαν από τη Γερμανία για να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος.

Νέα προγράμματα με ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σχεδιάζονται για το 2018 για την εκπαίδευση και την αποριζοσπαστικοποίηση ξένων μαχητών που επιστρέφουν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρηματοδοτεί επίσης προγράμματα σε καθένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια για την πρόληψη περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης στη φυλακή, δήλωσε η Χάμπερ.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση