HomeHL-WorldΜακρόν: Συμμαχία Γαλλίας – Κίνας «για το μέλλον του κόσμου»

Μακρόν: Συμμαχία Γαλλίας – Κίνας «για το μέλλον του κόσμου»

Ομιλία κατά την πρώτη μέρα επίσκεψης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την επανεκκίνηση του αγώνα για την κλιματική αλλαγή και την ενίσχυση των δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη διάρκεια της επόμενης συνόδου COP 24 που θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία στο τέλος του έτους, πρότεινε στο Πεκίνο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στη διάρκεια ομιλίας του κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη Κίνα, ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε την οργάνωση «γαλλο-κινεζικού έτους οικολογικής μετάβασης» για το 2018-2019.

«Θα επανέρχομαι τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο στην Κίνα, διότι αυτή είναι η προϋπόθεση για την είσοδο της σχέσης μας σε μία νέα φάση», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος από την πόλη Σιάν, της κεντρικής Κίνας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε επίσης για μία συμμαχία ανάμεσα στη Γαλλία και την Κίνα «για το μέλλον του κόσμου», ιδιαίτερα στον περιβαλλοντικό τομέα, και για την συμμετοχή της Ευρώπης στο κολοσσιαίο κινεζικό σχέδιο των «Νέων Δρόμων του Μεταξιού».

Μακρόν και Μπριζίτ επισκέφθηκαν τον «Πήλινο Στρατό» στην Κίνα

Φορώντας ένα παλτό στο χρώμα της «φωτιάς», η «Πρώτη Κυρία» της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν συνοδεύει στο τριήμερο ταξίδι του στην Κίνα τον σύζυγό της, Εμανουέλ Μακρόν.

O 39χρονος πρόεδρος υποσχέθηκε μάλιστα στον Κινέζο ομόλογό του πως θα επισκέπτεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου για να συσφίξει τις σχέσεις του Παρισιού με το Πεκίνο.

Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψή του από την πόλη Σιάν. Επόμενος σταθμός του Μακρόν είναι το Πεκίνο ο οποίος με την συνοδεία του, η οποία απαρτίζεται από περίπου 60 στελέχη επιχειρήσεων και εκπροσώπους των κορυφαίων γαλλικών εταιρειών, περιλαμβανομένης της Airbus και της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Auchan.

Ο Μακρόν πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κίνα για να συνάψει εμπορικές συμφωνίες, επισημαίνουν οι γαλλικές εφημερίδες «Liberation» και «Le Figaro».

Παρίσι και Πεκίνο αναμένεται να υπογράψουν σειρά οικονομικών συμφωνιών ειδικά στους τομείς της αεροπλοϊας και της πυρηνικής ενέργειας. Ο Μακρόν αναμένεται να ασκήσει πίεση για να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση των γαλλικών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά προκειμένου να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα, ύψους 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Γαλλίας έναντι της Κίνας.

Μακρόν και Μπριζίτ μαζί με τη συνοδεία τους επισκέφθηκαν τον φημισμένο στρατό από τερακότα («Πήλινο Στρατό») στο μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ του 3ου π.Χ αιώνα. Για την εφημερίδα «Le Parisien»,πρόκειται για μία κίνηση καλής θέλησης προς τον οικοδεσπότη πρόεδρο,Σι Τζινπίνγκ και το όραμά του για το «Νέο Δρόμο του Μεταξιού», με στόχο να συνδέσει την Ασία και την Ευρώπη μέσω ενός νέου δικτύου δρόμων και σιδηροδρόμων καθώς και θαλάσσιων οδών μέσω του Ινδικού Ωκεανού και της Ερυθράς Θάλασσας.

Για τον Μακρόν είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ασία αφότου ανέλαβε τα ηνία της Γαλλίας. Επιπλέον, είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ευρωπαίου ηγέτη στο Πεκίνο, μετά τη 19η Εθνική Διάσκεψη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος το περασμένο φθινόπωρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει μια στρατηγική συνεργασία με τον Σι όσον αφορά στο βορειοκορεατικό και την κλιματική αλλαγή θέλοντας να καταστήσει το Πεκίνο σύμμαχο στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση