HomeHL-9«Πυρετός» στο Μαξίμου για να περάσουν αυτή τη βδομάδα σκληρά μέτρα

«Πυρετός» στο Μαξίμου για να περάσουν αυτή τη βδομάδα σκληρά μέτρα

Αναμένεται και «μασάζ» της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ από τους υπουργούς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με κεντρικό θέμα το πολυνομοσχέδιο των 70 προαπαιτούμενων που απομένουν ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, στην αρχή μιας πολύ δύσκολης εβδομάδας για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Το πολυνομοσχέδιο άλλωστε περιέχει νέα, επώδυνα μέτρα, τα οποία προκαλούν αναστάτωση στις κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ. Επί τάπητος στο υπουργικό θα τεθεί και ο νομοθετικός- πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το 2018. Σύμφωνα με πηγές, το Σκοπιανό δεν είναι επίσημα στην ημερήσια διάταξη, ωστόσο δεν αποκλείεται ο υπουργός Εξωτερικών να προβεί σε ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις.

Την ημέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, δηλαδή αύριο Τρίτη, αναμένεται να γίνει διεξοδική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από όλους του υπογράφοντες υπουργούς. Το λεγόμενο «μασάζ» στους βουλευτές θεωρείται απαραίτητο από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεδομένου ότι κάποια τα μέτρα είναι πολιτικά «δύσπεπτα» για την Κουμουνδούρου, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και των ρυθμίσεων που αφορούν τις απεργίες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των μελών της ΚΟ, για τους πλειστηριασμούς, καθότι πριν τις γιορτές -και λόγω των αντιδράσεων βουλευτών στην τροπολογία για την προστασία των συμβολαιογράφων στα Ειρηνοδικία- κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν πως στο επόμενο ραντεβού των βουλευτών θα συζητηθεί και η προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει η διακηρυγμένη θέση του κόμματος και της κυβέρνησης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και έτσι στη επερχόμενη συνεδρίαση αναμένεται να διευκρινιστούν τα εν λόγω εργαλεία ( νομοθετικά και αλλα) για την περαιτέρω προστασία.

Πάντως, το πιο δύσκολο έργο φαίνεται να το έχει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου που θα καλείται να “περάσει” την τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου1264/1982 αναφορικά με τη διακήρυξη απεργίας, την οποία είχε καταθέσει πριν εορτές και αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις. Η τροπολογία προέβλεπε πως για την κήρυξη απεργίας απαιτείται να είναι σύμφωνο το 50% των οικονομικά ενεργών μελών πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται πως με τον ισχύοντα νόμο απαιτούνταν το 20%. Με την προτεινόμενη διάταξη οριζόταν ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Ψηφοφορία στις 15 Ιανουαρίου – Τι περιλαμβάνει

Στο πολυσέλιδο σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται τα 70 προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και να δοθεί η έγκριση στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις 22 Ιανουαρίου. Οι επίμαχες διατάξεις θα συζητηθούν στις αρμόδιες Επιτροπές Τετάρτη και Πέμπτη, συζήτηση στην Ολομέλεια από την Παρασκευή, με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου ή στις 16 Ιανουαρίου.

Μεταξύ άλλων, τα πιο σημαντικά είναι τα εξης:

-Τα προνοιακά επιδόματα: Αναμένεται η μείωση ή και κατάργηση των επιδομάτων, όπως τα πολυτεκνικά λόγω των αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Σύμφωνα με υπολογισμούς μία τρίτεκνη οικογένεια με τρία παιδιά και ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ μπορεί να υποστεί μείωση περί τα 33%.

-Νομική διάταξη που θα επιτρέπει την διενέργεια ηλεκτρικών πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη από 500 ευρώ και πάνω, ακόμα και για την πρώτη κατοικία, με βάση την εμπορική αξία και όχι την αντικειμενική.

-Πρόβλεψη για μείωση του αφορολόγητου από τα 8700 ευρώ στα 5700 ευρώ από το 2019 αντί για το 2020.

-Οι αλλαγές στην ενέργεια και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού: Αναμένεται να κατατεθούν διατάξεις από το υπουργείο Ενέργειας για το Κτηματολόγιο, λατομικός σχεδιασμό, χρηματιστήριο Ενέργειας.

-Το ζήτημα με την προκήρυξη απεργιών από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις.

-Διατάξεις για τα καζίνο

-Η ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων.

-Η διαμεσολάβηση.

-Θέματα του υπουργείου Παιδείας κ.α.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση