HomeHL-9Ενημερωμένοι και με οικολογική συνείδηση οι Ηρακλειώτες

Ενημερωμένοι και με οικολογική συνείδηση οι Ηρακλειώτες

Με την εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενημερωμένοι και με οικολογική συνείδηση αποδεικνύονται στην πλειοψηφία τους οι Ηρακλειώτες, καθώς από την πρώτη κιόλας ημέρα εφαρμογής του περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες, αποδέχθηκαν την σχετική χρέωση, ενώ αρκετοί είχαν ήδη προμηθευτεί τσάντες πολλαπλών χρήσεων για να κάνουν τις αγορές τους.

sakoula1

Όπως έχει γίνει γνωστό, η πλαστική σακούλα από την 1 Ιανουαρίου κοστίζει 0,04 λεπτά (0,03 λεπτά μαζί με 24% ΦΠΑ) σε όλα τα σημεία πώλησης εκτός από περίπτερα και υπαίθριες αγορές, λόγω της επιβάρυνσης της τιμής με το περιβαλλοντικό τέλος, το οποίο θα διατίθεται, για τη χρηματοδότηση δράσεων, υπέρ της ανακύκλωσης.

Το cretapost μίλησε με τον Πρόεδρο των Αρτοποιών Ηρακλείου Μανόλη Βολανάκη, για το πώς αντέδρασαν οι καταναλωτές στην αλλαγή αυτή με τη χρέωση στις πλαστικές σακούλες.

“Ο κόσμος έχει οικολογική συνείδηση και το αποδέχθηκαν με ψυχραιμία. Θα έπρεπε αυτό να είχε ισχύσει από χρόνια και να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων” αναφέρει ο ίδιος.

sakoyles

Σύμφωνα με τον κ. Βολανάκη, οι αρτοποιοί ενημερώνουν στις καθημερινές συναλλαγές τους με τους πολίτες για το νέο μέτρο, λέγοντας τους ότι αν θέλουν σακούλα, θα τη χρεωθούν.

“Ενημερώνουμε τον κόσμο ότι αν θέλει πλαστική σακούλα, θα τη χρεώσουμε. Ωστόσο πολύς κόσμος έρχεται ήδη με την τσάντα πολλαπλών χρήσεων και μας λέει να βάλουμε το ψωμί τους σε αυτήν. Αυτές θα έπρεπε να έχουμε συνηθίσει να τις χρησιμοποιούμε” προσθέτει ο Πρόεδρος των Αρτοποιών.

sakoyla

 

Τι ισχύει για το περιβαλλοντικό τέλος

Το περιβαλλοντικό τέλος θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και θα αποδίδεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Οι έμποροι υποχρεούνται ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα, να υποβάλλουν στην ΑΑΔΕ δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους αρχής γενομένης από τις 30 Απριλίου.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο οι πλαστικές σακούλες θα διαθέτουν Barcode, αρίθμηση, ημερομηνία παραγωγής, χώρα προέλευσης καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, η φοροδιαφυγή στον τομέα των συσκευασιών ξεπερνά το 40%.

sakoula

Επιπρόσθετα από ειδικά συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα ακολουθήσουν έλεγχοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Διαφήμιση
Διαφήμιση