HomeHL-CultureΣυμβουλές σπουδαίων συγγραφέων για ένα δημιουργικό γράψιμο

Συμβουλές σπουδαίων συγγραφέων για ένα δημιουργικό γράψιμο

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να γράφει κανείς δημιουργικά. Για κάθε συγγραφέα, εν δυνάμει ή εν ενεργεία υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι δημιουργίας και πηγές έμπνευσης.

Άλλος προτιμά να μένει απομονωμένος και άλλος να βρίσκεται ανάμεσα σε πολύ κόσμο, φασαρία και κίνηση.

Ακόμη και οι πιο καταξιωμένοι συγγραφείς έχουν τα χούγια τους. Ο καθένας δίνει τις δικές του συμβουλές, βασισμένες στα βιώματα και τις εμπειρίες τους στο γράψιμο, για όποιον ασχολείται ερασιτεχνικά ή και πιο σοβαρά με την τέχνη της γραφής.

Hilary Mantel – λίγη αλαζονεία μπορεί να βοηθήσει

«Το πιο χρήσιμο προσόν που μπορεί ένας συγγραφέας να καλλιεργήσει είναι η αυτοπεποίθηση και η αλαζονεία, εφόσον μπορεί να τη διαχειριστεί έξυπνα. Γράφεις για να εκθέσεις τον εαυτό σου στον κόσμο, και είναι απαραίτητο να πιστεύεις στις ικανότητές σου, ακόμη κι όταν ο υπόλοιπος κόσμος δε δείχνει πως συμφωνεί με σένα.»

Leo Tolstoy και HP Lovecraft – διάλεξε τις ώρες που δουλεύεις αποδοτικότερα

«Πάντα γράφω το πρωί. Το μυαλό, τότε, είναι πιο διαυγές και οι καλύτερες σκέψεις έρχονται μόλις σηκωθώ από το κρεβάτι ή μετά από έναν ευχάριστο περίπατο.» δήλωσε ο Tolstoy. Και ο HP Lovecraft βρέθηκε αντίθετος με την άποψή αυτή, λέγοντας πως «Τη νύχτα, όταν ο κόσμος έχει γυρίσει πίσω στις σπηλιές του και οι ονειροπόλοι έχουν μείνει μόνοι τους, ξεδιπλώνονται εμπνεύσεις και δυνατότητες που θα ήταν αδύνατες σε οποιαδήποτε άλλη, λιγότερο ήσυχη ώρα.»

William Faulkner – διάβασε, ώστε να γράψεις

«Διάβασε, διάβασε, διάβασε τα πάντα – σκουπίδια, κλασσικά, καλά και κακά, και δες πώς το κάνουν. Διάβασε! Θα το απορροφήσεις. Μετά θα γράψεις. Κι αν είναι καλό, το κρατάς, αν πάλι δεν είναι, πέτα το από το παράθυρο.»

Κatherine Mansfield – το να γράφεις οτιδήποτε είναι καλύτερο από το να γράφεις τίποτε

«Όταν κοιτώ πίσω, σκέφτομαι τον εαυτό μου πάντα να γράφει. Πολλές φορές έγραφα και σαχλαμάρες. Αλλά μεταξύ της σαχλαμάρας και του τίποτα, η σαχλαμάρα είναι προτιμότερη.»

Ernest Hemingway – σταμάτα όταν δεις πως προχωράς καλά

«Πάντα να σταματάς όταν το γράψιμο πηγαίνει καλά και να μην ανησυχείς, μέχρι την επόμενη μέρα που θα ξαναρχίσεις. Με αυτόν τον τρόπο το υποσυνείδητό σου θα δουλεύει διαρκώς. Αν, όμως, αρχίσεις να το σκέφτεσαι συνειδητά και να ανησυχείς, θα έχεις κουραστεί πριν καν ξεκινήσεις.»

John Steinbeck – γράφε μια σελίδα τη φορά

«Εγκατάλειψε την ιδέα πως κάποια στιγμή θα τελειώσεις. Ξέχνα το στόχο των 400 σελίδων κι απλά γράφε μια σελίδα κάθε φορά.»

Μiranda July – μην ανησυχείς για τις κακές σημειώσεις και τα πρόχειρα

«Ήμουν πολύ ανόητη όταν έγραφα μυθιστόρημα. Ένιωθα πως ήμουν η χειρότερη συγγραφέας. Κάθε μέρα που γυρνούσα σπίτι από τη δουλειά σκεφτόμουν «Μου αρέσει η ιστορία αλλά θα ήθελα να ήταν πιο καλογραμμένη». Στο σημείο εκείνο δεν καταλάβαινα πως ακόμα ήμουν στο προσχέδιο.  Και ήταν το δυσκολότερο κομμάτι. Μετά από αυτό, τα πράγματα ήταν ασύγκριτα πιο εύκολα. Εμφανίζονταν χαρακτήρες κι έπρεπε να λύνω μυστήρια: Γιατί είναι αυτό εδώ; Μήπως πρέπει να το απομακρύνω; Και μετά συνειδητοποιούσα πως όλα έχουν τη χρησιμότητά τους. Λατρεύω αυτή την πλευρά της δουλειάς που θυμίζει ντετέκτιβ και διατηρώ την πίστη μου ζωντανή, μέχρι όλα τα ερωτήματα να έχουν ξαφνικά απαντηθεί.»

F Scott Fitzgerald – μη γράφεις και πίνεις ταυτόχρονα

«Είναι φανερό ότι η σωστή οργάνωση ενός μεγάλου βιβλίου, η ορθή κρίση και η αναθεώρηση του έργου, δεν ταιριάζουν καθόλου με το αλκοόλ. Μια βραχεία ιστορία μπορεί να γραφτεί παρέα με ένα μπουκάλι, αλλά για ένα μυθιστόρημα χρειάζεσαι τη νοητική ταχύτητα που σου δίνει τη δυνατότητα να κρατήσεις ολόκληρο το μοτίβο της ιστορίας μέσα στο κεφάλι σου.»

Zadie Smith – αποσυνδέσου!

«Δούλεψε σε υπολογιστή που δεν είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο.»

Muriel Spark – πάρε μια γάτα

«Εάν θες να συγκεντρωθείς απόλυτα στο έργο σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις μια γάτα και να είσαι μαζί της στην αίθουσα εργασίας. Η γάτα θα ανέβει σίγουρα στο γραφείο σου και θα εγκατασταθεί κάτω από το φωτιστικό. Το φως της λάμπας προσφέρει στη γάτα μεγάλη ευχαρίστηση. Η γάτα θα καθίσει και θα είναι γαλήνια, και η γαλήνη αυτή θα σε επηρεάσει θετικά κι έτσι οτιδήποτε εμπόδισε τη συγκέντρωση της προσοχής σου θα μπει ξανά στη σωστή του θέση. Δε χρειάζεται να παρατηρείς τι κάνει η γάτα συνεχώς. Η παρουσία της στο χώρο αρκεί. Η επίδραση μιας γάτας στη συγκέντρωσή είναι αξιοσημείωτη και πολύ μυστηριώδης.»

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση