HomeHL-GreeceΜίνι υπουργικό στο Μέγαρο Μαξίμου για το Σκοπιανό -Παρών ο Καμμένος

Μίνι υπουργικό στο Μέγαρο Μαξίμου για το Σκοπιανό -Παρών ο Καμμένος

Ξεκινούν οι ζυμώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύσκεψη στο Μαξίμου με θέμα το Σκοπιανό ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με θέμα την ονοματολογία της ΠΓΔΜ προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.

Παρών στην σύσκεψη είναι και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έφθασε πρώτος στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο μίνι υπουργικό συμμετέχουν οι υπουργοί Επικρατείας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Μισή επιβεβαίωση των πληροφοριών που υποστήριζαν ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, λόγω της διαφαινόμενης διαφωνίας τους για το όνομα των Σκοπίων, έδωσαν χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξαν δημόσια ότι ο κυβερνητικός εταίρος δεν θα πει «όχι» σε λύση αν υπάρξει ευρεία πολιτική συναίνεση και δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα διαγράφεται σιγά-σιγά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το πώς σκοπεύει να κινηθεί στο ζήτημα του ονόματος εντός κι εκτός, ξεκινώντας από σήμερα κιόλας τη ζύμωση.

Στην άτυπη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσουν για τις εξελίξεις, τα όσα έχουν συζητηθεί ως τώρα και το πώς «μπαίνει» η Αθήνα στον νέο γύρο διαλόγου που ξεκινά στις 19 Ιανουαρίου υπό τον Μάθιου Νίμιτς, ενώ σχετικά σύντομα θα ενημερωθεί και η Βουλή.

Σε αυτή τη σύσκεψη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η πρώτη τοποθέτηση ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα από τον Πάνο Καμμένο που έχει ήδη εκφράσει τη διαφοροποίησή του από την επίσημη κυβερνητική γραμμή.

Η πρώτη κρίσιμη συνάντηση

Στο Νταβός της Ελβετίας όπου θα γίνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναμένεται να γίνει η πρώτη  συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεβ στο τέλος του μήνα. Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι η συνάντηση αυτή δεν αναμένεται να φέρει θεαματικά αποτελέσματα, καθώς οι συνομιλίες βρίσκονται σε πρώτο στάδιο, με τα τεχνικά κλιμάκια να ασχολούνται ακόμα με τα διαδικαστικά θέματα.

Ωστόσο, και μόνο το γεγονός της συνάντησης  έχει την σημασία του εάν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια δεν υπήρχε καμία επαφή με τους γείτονες μας ενώ οι οποίες αναφορές γίνονταν και από τις δυο πλευρές είχαν επιθετικό και εχθρικό χαρακτήρα.

Στην Αθήνα την Τρίτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σκοπιανός αναπληρωτής πρωθυπουργός και αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μπούγιαρ Οσμάνι θα βρεθεί πιθανότατα την Τρίτη στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Έτσι, το μήνυμα που θα σταλεί μέσα από αυτή την πρώτη επαφή προς όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές είναι ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Σκόπια υπάρχει η βούληση για να προχωρήσει το θέμα.

Παππάς: Δεν θα υπάρξει ζήτημα δεδηλωμένης, υπάρχει πλειοψηφία για την επίλυση του προβλήματος

Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αναφέρθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι όσο περνούν οι μέρες πολλές πολιτικές προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου τοποθετούνται θετικά στο θέμα. Δεν προεξόφλησε ότι το ζήτημα μπαίνει στην τελική ευθεία, ωστόσο τόνισε ότι σε αυτή τη φάση το κλίμα είναι πολύ καλό. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα δεδηλωμένης, καθώς υπάρχει η πλειοψηφία για την επίλυση των προβλημάτων με τη γείτονα χώρα και τον ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, βγαίνοντας από την κρίση. Η χώρα μπορεί να διατελέσει κεντρικό «παίκτη» στα Βαλκάνια και αυτός είναι ένας ρόλος που κακώς τον είχαμε απαρνηθεί, τόνισε ο Ν. Παππάς.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση