Η γνωστή σε όλους πλέον πλατφόρμα εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων airbnb μπορεί να ιδρύθηκε πριν από περίπου εννέα χρόνια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο στην Κρήτη έφθασε με καθυστέρηση. Παρ’όλα αυτά χρειάστηκε μικρό χρονικό διάστημα για να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και να αποτελέσει «τη λύση» για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, που λόγω οικονομικής κρίσης τα έβλεπαν να παραμένουν ανοίκιαστα.

Μιλώντας στο cretapost.gr ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Ηρακλείου κ. Κώστας Αράπογλου επισημαίνει ότι ότι «ο αριθμός των ιδιοκτητών που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα airbnb έχει αυξηθεί ραγδαία». Ποια είναι όμως η κατάσταση σήμερα; «Οι ενδιαφερόμενοι» τονίζει «θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή τη στιγμή η προσφορά έχει υπερκαλύψει τη ζήτηση σε τοπικό επίπεδο, με αποτέλεσμα πολλά διαμερίσματα και σπίτια να παραμένουν ανοίκιαστα».

«Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση»

Οπωσδήποτε, η ενασχόληση με το airbnb μπορεί να αποδειχθεί επικερδής. Ωστόσο δεν φαίνεται να είναι κάτι το απλοϊκό. «Αυτός που θα αποφασίσει να ασχοληθεί» επισημαίνει ο κ. Αράπογλου «θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι απαραίτητο να διαθέσει πολύ από τον χρόνο του, γιατί στην ουσία ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μετατρέπεται σε έναν μίνι ξενοδόχο, και πρέπει να παράσχει μια σειρά υπηρεσιών και παράλληλα να έχει εξοικείωση με το ίντερνετ».

Ερωτηθείς αν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ιδιοκτητών ακινητών επικροτούν τη στροφή προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Αράπογλου με την ιδιότητά του του Αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σημειώνει με έμφαση: «Εμείς σαν Πανελλήνια Ομοσπονδία επικροτούμε τον θεσμό, γιατί είναι προφανές πως τα χρήματα από τον τουρισμό διαχέονται μέσω του συστήματος αυτού και στις τοπικές κοινωνίες. Όμως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο ιδιοκτήτης που αποφασίζει για παράδειγμα να δαπανήσει χρήματα ώστε να ολοκληρώσει μια οικοδομή ή να εξοφλήσει ένα διαμέρισμα για να το βάλει στο airbnb μπορεί να μην πάρει τα χρήματά του πίσω και να κάνει απόσβεση, αν η προσφορά έχει καλύψει τη ζήτηση, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο».

Τι γίνεται με τη φορολογία;

Στο μεταξύ πολύ συζήτηση έχει γίνει για το ζήτημα της φορολογίας των καταλυμάτων αυτού του είδους. Ο κ. Αράπογλου συνιστά οι ιδιοκτήτες να δηλώνουν τα πάντα στην εφορία, όλα όσα σχετίζονται με τη δραστηριότητα αυτή, γιατί αν δεν το κάνουν, όπως χαρακτηριστικά λέει, θα εντιπιστούν με μεγάλη ευκολία από το κράτος, αφού τα πάντα είναι ορατά στο ίντερντ.

Όσο για το ζήτημα που τίθεται αν συμφέρει ή όχι η ενασχόληση με το airbnb ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων υπογραμμίζει: «Ίσως και να μην τους συμφέρει. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην νοικιαστεί το διαμέρισμα ποτέ ή να ενοικιάζεται περιστασιακά τη στιγμή που οι υποχρεώσεις που επιφέρει είναι απαιτητικές, όπως η αποκατάσταση ζημιών και φθορών, η συνεχής φροντίδα και προετοιμασία και εν γένει η παροχή υπηρεσιών. Ο πιθανός αυτός συνδυασμός μπορεί τελικά να είναι και απαγορευτικός».

Διαφήμιση
Διαφήμιση