HomeΚΟΣΜΟΣΗ Παλαιστίνη απαντά στον Τραμπ: Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται

Η Παλαιστίνη απαντά στον Τραμπ: Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται

O Τραμπ απείλησε ότι θα διακόψει την οικονομική βοήθεια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η παλαιστινιακή προεδρία δήλωσε σήμερα πως η Ιερουσαλήμ «δεν πωλείται», αντιδρώντας στην απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει τη οικονομική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ προς τους Παλαιστίνιους.

Η οικονομική βοήθεια ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια δολάρια.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης και δεν πωλείται είτε έναντι χρυσού είτε έναντι δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος της προεδρίας, αναφερόμενος στην άρνηση των Παλαιστινίων να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις μετά την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της Ιερής Πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Η αμερικανική απόφαση προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων, οι οποίοι θέλουν να κάνουν πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους την προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ, και κύμα επικρίσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων, αλλά πρέπει να εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που έχουν αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό Κράτος με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα», πρόσθεσε.

Το 2016 οι ΗΠΑ παρείχαν βοήθεια ύψους 319 εκατομμυρίων δολαρίων (264 εκατομμυρίων ευρώ) στους Παλαιστίνιους μέσω της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας. Σε αυτά προστίθενται 304 εκατομμύρια δολάρια τα οποία προσέφερε η Ουάσινγκτον σε προγράμματα του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Την Τρίτη, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η χώρα της σχεδιάζει να σταματήσει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Ο πρόεδρος είπε βασικά πως δεν θέλει να δώσει οποιαδήποτε πρόσθετη χρηματοδότηση, ή θα σταματήσει τη χρηματοδότηση, έως ότου οι Παλαιστίνιοι συμφωνήσουν να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε η Νίκι Χέιλι στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση για τη μελλοντική χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Σε δήλωσή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο εκπρόσωπος της UNRWA Κρις Γκίνες, δήλως πως «η UNRWA δεν έχει ενημερωθεί από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για οποιεσδήποτε αλλαγές στη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας από τις ΗΠΑ».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της υπηρεσίας με μια δέσμευση για ένα ποσό που φθάνει τα 370 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2016, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της UNRWA.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της υπηρεσίας, υπάρχουν 5,9 εκατομμύρια πρόσφυγες και άλλα πρόσωπα που έχουν καταγραφεί από την UNRWA ως επιλέξιμα για τις υπηρεσίες της, που περιλαμβάνουν την παροχή εκπαίδευσης και ιατρικής φροντίδας στη Δυτική Όχθη στη λωρίδα της Γάζας, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στη Συρία.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση