HomeHL-CultureΣαν σήμερα γεννήθηκε ο παραμυθάς Τόλκιν

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο παραμυθάς Τόλκιν

Στις 3 Ιανουαρίου 1892

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα μωρό ήρθε στον κόσμο σαν σήμερα πριν 126 χρόνια και άλλαξε για πάντα τον τρόπο που γράφονται οι ιστορίες φαντασίας. Ο πατέρας της επικής φαντασίας είχε αφήσει το στίγμα δεκάδες χρόνια πριν εμφανιστεί ο Φρόντο στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αν και η πρώτη έκδοση του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» το 1954 δεν ξεπέρασε τα 3.000 αντίτυπα, ο Τόλκιν επηρέασε την δυτική κουλτούρα σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Μια εποχή που ο κόσμος είχε ανάγκη από ήρωες ο Τόλκιν δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για να δράσει η Φρόντο, η παρέα του αλλά και να τρέξει η δική μας φαντασία. Στις δεκάδες σελίδες των βιβλίων του, και αργότερα στο πανί, μάγοι, πολεμιστές, δράκοι, γίγαντες και Χόμπιτ μας μεταφέρουν σε ένα φανταστικό κόσμο που όμοιο του δύσκολα βρίσκει κανείς. Για αυτό και μετά τις τεράστιες κινηματογραφικές επιτυχίες οι ιστορίες του Τόλκιν μεταφέρονται και στην μικρή οθόνη με την Amazon να ανακοινώνει πρόσφατα ότι εξασφάλισε τα παγκόσμια τηλεοπτικά δικαιώματα για τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

«Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» κηρύχθηκε άλλωστε αγαπημένο βιβλίο των πελατών του Amazon για την περασμένη χιλιετία. Οι τρεις ταινίες που σκηνοθέτησε ο Πίτερ Τζάκσον απέφεραν έσοδα ύψους 6 δις δολαρίων παγκοσμίως. Έχει μεταφραστεί σε τουλάχιστον 38 γλώσσες, κάτι που το καθιστά ένα από τα πιο δημοφιλή λογοτεχνικά έργα του 20ου αιώνα.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση