HomeHL-HealthΜε μείον 370 εκατ. στο ταμείο ξεκίνησαν τη χρονιά τα νοσοκομεία

Με μείον 370 εκατ. στο ταμείο ξεκίνησαν τη χρονιά τα νοσοκομεία

Αντιδρά η ΠΟΕΣΥ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με 370 εκατ. λιγότερα στο «ταμείο” τους σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά ξεκινούν το 2018 τα δημόσια νοσοκομεία. Η μείωση αφορά στην περικοπή της επιχορήγησης του ΕΣΥ από τον τακτικό Προϋπολογισμό, που από τα 1,3 δισ. ευρώ που ήταν πέρσι, πέφτει στα 930 εκατ. Όπως σημειώνουν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι πιστώσεις για λειτουργικές δαπάνες (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για εφημερίες και πρόσθετες αμοιβές ) από τα 2,264 δισ. που ήταν το 2016, μειώθηκαν στα 2,058 δισ. ευρώ το 2017, ενώ αυτή τη χρονιά συρρικνώνονται στα 1,439 δισ.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, με αφορμή το νέο «τσεκούρι” στην επιχορήγηση του ΕΣΥ. Όπως σημειώνει, η απόφαση του υπ. Υγείας θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τη στιγμή που ήδη πολλά από αυτά δεν είναι σε θέση να συμπληρώσουν ή να ανανεώσουν το αναλώσιμο υλικό, ενώ παράλληλα αδυνατούν να συντηρήσουν και να επισκευάσουν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (αξονικοί, ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, μηχανήματα αιμοκαθάρσης, αναισθησιολογικά κ.α.).

Η Ομοσπονδία με ανακοινώσεις της έχει πολλές φορές αναφέρει πως αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις λόγω έλλειψης χειρουργικών υλικών, πως σε πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχει θέρμανση λόγω έλλειψης χρημάτων για την προμήθεια πετρελαίου, ενώ συχνά οι ασθενείς καλούνται να φέρουν από το σπίτι τους κουβέρτες, σεντόνια, μαξιλαροθήκες και υγειονομικό υλικό.

Ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός από την πλευρά του απαντά πως δεν υπάρχουν περικοπές δημοσίων δαπανών στην Υγεία, ενώ κατά την ομιλία του στη Βουλή για την ψήφιση του Προϋπολογισμού είχε σημειώσει πως το όριο των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ παραμένει στα ίδια επίπεδα και το 2018. Όπως είπε, αυτό που μειώνεται είναι η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, που όμως αντισταθμίζεται πλήρως από την αύξηση της μεταβίβασης πόρων του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ και από τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων. Από το 2016, εξήγησε, οι εισπράξεις των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ και την κοινωνική ασφάλιση είναι το 35% των εσόδων τους, ενώ όλη την προηγούμενη τετραετία ήταν περίπου το 8-10%.

Εντούτοις οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για τραγικές περικοπές κονδυλίων, ελλείψεις σε προσωπικό, μειωμένη κρατική χρηματοδότηση (σύμφωνα με τα στοιχεία για τα ενδεκάμηνο, τα νοσοκομεία έλαβαν 129 εκατ. ευρώ λιγότερα από την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση) και ελάχιστες προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό.

Πάντως πριν λίγες ημέρες ο αναπλ. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ανακοίνωσε πως πέρσι δόθηκαν 8,91 εκατ. ευρώ ως έκτακτη προς νοσοκομεία και ΔΥΠΕ για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων σε εξοπλισμό και βελτιωτικά έργα υποδομών σε όλη την Ελλάδα.

capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση