HomeΚΟΣΜΟΣΓερμανία: Νέες διαφωνίες πριν την έναρξη των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Γερμανία: Νέες διαφωνίες πριν την έναρξη των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Δεν είναι δεδομένος ο μεγάλος συνασπισμός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Τετάρτη θα συναντηθούν στο Βερολίνο οι αρχηγοί και οι επικεφαλής των Κ.Ο. των δύο χριστιανικών κομμάτων και των Σοσιαλδημοκρατών για να προετοιμάσουν τις διερευνητικές διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα (7-11 Ιανουαρίου). Σε αυτό το πλαίσιο οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα επιδιώξουν αύριο να αναζητήσουν πιθανές συμβιβαστικές λύσεις σε επίμαχα θέματα.

Ενώ ήδη επικρατεί σε αρκετά ζητήματα ουσίας διάσταση απόψεων, η προσπάθεια συνεννόησης, όπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από τα νεότερα αιτήματα της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU). Το CSU ζητά την αύξηση των αμυντικών δαπανών, τον περιορισμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την καθιέρωση συνοριακών ελέγχων, την κατάργηση των μεταρρυθμίσεων σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων στην εκπαίδευση όπως και περιορισμούς στην κοινωνική αρωγή σε πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές τα αιτήματα αυτά σχετίζονται πρωτίστως με τις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βαυαρία το φθινόπωρο και τις προσπάθειες που καταβάλει το CSU να κερδίσει ξανά την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή του κρατιδίου.

Δεν είναι δεδομένος ο μεγάλος συνασπισμός

Ωστόσο οι Σοσιαλδημοκράτες κατέστησαν σαφές πως δεν πρόκειται να δεχτούν τα αιτήματα του CSU. Παραπέμποντας σε δηλώσεις πολιτικών από τους κόλπους των δύο χριστιανικών κομμάτων το τελευταίο διάστημα ο αντιπρόεδρος του SPD Τόρστεν Σέφερ-Γκύμπελ αμφέβαλε ότι στο χριστιανοδημοκρατικό CDU και στο βαυαρικό CSU υπάρχει όντως η βούληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το SPD.

Σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό πολλοί στα δύο συντηρητικά κόμματα «φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη καταλάβει» ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού χρειάζονται οι Σοσιαλδημοκράτες. Ως εναλλακτική λύση ο κ. Σέφερ-Γκύμπελ προτείνει στην εφημερίδα Passauer Neue Presse το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας του CDU του CSU.

Πάντως, μια τέτοια κυβέρνηση απορρίπτει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Στο χθεσινό της πρωτοχρονιάτικο μήνυμα τόνισε ξανά την αναγκαιότητα σχηματισμού «σταθερής κυβέρνησης».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση