HomeHL-HealthΑντιδιαβητικό φάρμακο αντιστρέφει την απώλεια μνήμης

Αντιδιαβητικό φάρμακο αντιστρέφει την απώλεια μνήμης

Πιθανή θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα φάρμακο που αρχικά σχεδιάστηκε για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να χορηγηθεί και στην θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που έδειξε σημαντική αντιστροφή της απώλειας μνήμης σε πειραματόζωα.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Brain Research έγινε από ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα και αφορούσε στον τριπλό υποδοχέα που είναι συνδυασμός  αυξητικών παραγόντων: γλυκαγονόμορφο πεπτίδιο 1 (GLP-1), εξαρτώμενο από τη γλυκόζη ινσουλινοτρόπο πολυπεπτίδιο (GIP) και γλυκαγόνο.

«Η καινοτόμος θεραπεία δείχνει πολλά υποσχόμενη ως νέα θεραπευτική επιλογή κατά χρόνιων νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η νόσος Αλτσχάιμε», εξηγεί ο Δρ Κρίστιαν Χολσερ από το Πανεπιστήμιο του Λανκαστερ.

Ο Δρ Χολσερ και οι συνεργάτες του στα Πανεπιστήμια Shanxi και Shaoyang της Κίνας χορήγησαν σε ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ τον τριπλό υποδοχέα και παρατήρησαν ότι συντέλεσε σε βελτίωση του εγκεφαλικού αυξητικού παράγοντα που προστατεύει την λειτουργία των νευρικών κυττάρων, μείωσε τις πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, τη χρόνια φλεγμονή και το χρόνιο οξειδωτικό στρες, ενώ επιβράδυνε και τον ρυθμό απώλειας των νευρικών κυττάρων.

«Αν και τα οφέλη του νέου αυτού αντιδιαβητικού φαρμάκου έχουν προς το παρόν παρατηρηθεί μόνον σε ποντίκια, άλλες μελέτες για υπάρχοντα αντιδιαβητικά φάρμακα, όπως η λιραγλουτίδη, έχουν παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα σε ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ. Συνεπώς είναι καίριας σημασίας να συνεχίσουμε την έρευνα», υπογράμμισε ο Δρ Χολσερ.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση