HomeHL-WorldΆγρια σφαγή στη Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ σκότωσε 25 ξυλοκόπους

Άγρια σφαγή στη Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ σκότωσε 25 ξυλοκόπους

Το Σάββατο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ δολοφόνησαν το Σάββατο 25 ξυλοκόπους κατά τη διάρκεια επίθεσης που εξαπέλυσαν σε ένα χωριό στην Πολιτεία Μπόρνο, στη βορειοανατολική Νιγηρία, ανακοίνωσαν οι αρχές και δήλωσαν επιζήσαντες την Κυριακή.

Ένας πρώτος απολογισμός που είχε δοθεί στη δημοσιότητα το Σάββατο έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς σε αυτή την επίθεση, την οποία διέπραξαν τζιχαντιστές που πήγαν με μοτοσικλέτες στο χωριό Μάιουα, περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο.

«Βρέθηκαν άλλα 21 πτώματα όταν μια ομάδα έκανε έρευνα σε μια θαμνώδη περιοχή αναζητώντας τους πολλούς χωρικούς που δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά την επίθεση», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπούνου Γκάνα, ένας ξυλοκόπος που επέζησε.

«Ήμασταν 53 χωρικοί από το Μπέικιν Μούνα που είχαμε πάει εκεί για να κόψουμε ξύλα, αλλά μόνο οι 28 επέστρεψαν σώοι», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αρχικά βρέθηκαν τέσσερα πτώματα, αλλά η ομάδα έρευνας αργότερα βρήκε άλλα 21 πτώματα», επιβεβαίωσε ένας άλλος ξυλοκόπος, ο Χαρούνα Νταχίρου.

Οι δράστες της επίθεσης ήταν περίπου δεκαέξι και κινούνταν ανά δύο ή τρεις με μοτοσικλέτες, σύμφωνα με τον ίδιο. Άνοιξαν πυρ εναντίον των ξυλοκόπων κι έβαλαν φωτιά σε τρία φορτηγάκια στα οποία ήταν φορτωμένα ξύλα.

Οι τζιχαντιστές στοχοθετούν πολύ συχνά τους ξυλοκόπους στη βορειοανατολική Νιγηρία, καθώς τους κατηγορούν πως κατασκοπεύουν για λογαριασμό του στρατού ή παραστρατιωτικών οργανώσεων. Τρεις ξυλοκόποι είχαν αποκεφαλιστεί τον Αύγουστο 40 χλμ. από τη Μαϊντουγκούρι, ενώ άλλοι οκτώ είχαν δολοφονηθεί τον Απρίλιο 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο.

Αφότου τα μέλη της πήραν τα όπλα πριν από οκτώ χρόνια, ο ανταρτοπόλεμος της Μπόκο Χαράμ, που εξαπολύει επιθέσεις και στέλνει βομβιστές-καμικάζι να ανατιναχθούν στη Νιγηρία και σε γειτονικές χώρες—το Καμερούν, τον Νίγηρα και το Τσαντ—και οι επιχειρήσεις για την καταστολή του έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 20.000 ανθρώπων και έχουν εκτοπίσει πάνω από 2,6 εκατομμύρια άλλους.

Τους δύο τελευταίους μήνες, η Μπόκο Χαράμ έχει πολλαπλασιάσει τις επιδρομές της εναντίον χωριών, τις επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι και τις εφόδους εναντίον θέσεων του στρατού. Πολλές περιοχές παραμένουν εξάλλου εντελώς απρόσιτες και οι πολίτες αδυνατούν να πάνε σε αυτές χωρίς προστασία του στρατού.

Οι ξυλοκόποι που έπεσαν θύματα της επίθεσης του Σαββάτου πήγαιναν επί επτά μήνες στην περιοχή όπου διαπράχθηκε, χωρίς να αντιμετωπίζουν δυσκολία, αλλά είχαν κάθε φορά στρατιωτική συνοδεία, σύμφωνα με τον Ιμπραήμ Λιμάν, στέλεχος μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που πολεμάει τους τζιχαντιστές στο πλευρό του στρατού.

«Χθες (σ.σ. προχθές Σάββατο) πήγαν να κόψουν ξύλα χωρίς προστασία και είναι σίγουρο ότι κάποιος πληροφοριοδότης ειδοποίησε την Μπόκο Χαράμ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση