HomeΕΛΛΑΔΑΒαρουφάκης: «Οι οικονομολόγοι που έκλεψαν τα Χριστούγεννα»

Βαρουφάκης: «Οι οικονομολόγοι που έκλεψαν τα Χριστούγεννα»

Αναλύει τα δώρα με βάση τις οικονομικές σχολές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με έναν ιδιαίτερο και μάλλον θεωρητικό τρόπο επέλεξε ο Γιάνης Βαρουφάκης να αποχαιρετήσει το 2017. Σε άρθρο που δημοσίευσε, με τίτλο «Οι οικονομολόγοι που έκλεψαν τα Χριστούγεννα», ο πρώην υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να ερμηνεύσει τα χριστουγεννιάτικα δώρα υπό το πρίσμα των διαφορετικών σχολών οικονομικής σκέψης. Ωστόσο, διαπιστώνει ότι η απάντηση δείχνει την κενότητα κάθε οικονομικής θεωρίας.

Σύμφωνα για παράδειγμα με τους νεοκλασικιστές, «το καλύτερο δώρο είναι το μη δώρο», ενώ οι Κεϋνσιανοί μπορεί να υποστηρίξουν ακόμη κι ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει την ανταλλαγή δώρων, χωρίς να αποκλείεται να βάλουν φόρο επί των πωλήσεων την περίοδο των εορτών ή ακόμη και να τις ακυρώσουν, εάν ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υπερβαίνει αυτό που συνάδει με την πλήρη απασχόληση.

Αντίστοιχες αναλύσεις κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης για τους μονεταριστές, τους ρασιοναλιστές, τους Αυστριακούς φιλελεύθερους, τους εμπειριστές και μαρξιστές.

Όμως όπως ο ίδιος καταλήγει, καμία από τις θεωρίες δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι μετέχουν στο τελετουργικό της ανταλλαγής δώρων. «Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες» υποστηρίζει.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση