HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠροβληματίζουν την Apple οι πωλήσεις του iPhone X

Προβληματίζουν την Apple οι πωλήσεις του iPhone X

Ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανησυχίες διατυπώνονται για την πορεία των διεθνών πωλήσεων των συσκευών iPhone της Apple με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας της Tαϊβάν, Economic Daily, το οποίο προκάλεσε πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρείας χθες κατά 2,5%, στα 170,57 δολάρια. Η εφημερίδα επισήμανε ότι η Apple θα προχωρήσει σε δραστική αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για τις πωλήσεις iPhone X το τρέχον τρίμηνο από 50 εκατ. αρχικά σε 30 εκατ. τεμάχια. H εταιρεία απέφυγε να σχολιάσει το παραπάνω δημοσίευμα, ενώ επισήμως δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τους στόχους των πωλήσεων του νέου μοντέλου iPhone X, το οποίο λάνσαρε στη διεθνή αγορά τον προηγούμενο μήνα, με την τιμή του στις ΗΠΑ να ξεκινά από τα 999 δολάρια. Προτού διατεθεί αυτή η συσκευή στην αγορά επικρατούσε ενθουσιασμός και αδημονία στις τάξεις των αναλυτών και των χρηστών, με αποτέλεσμα φέτος η τιμή της μετοχής της Apple να σημειώσει άνοδο 45%. Και αυτό γιατί οι επενδυτές υπέθεταν ότι θα υπήρχε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για το νέο iPhone, εφόσον οι χρήστες είχαν χρόνια να κρατήσουν στα χέρια τους κάτι παρόμοιο.

Αποκλίσεις

Τελικά, μετά την εμφάνιση του iPhone X στην αγορά, οι ενθουσιώδες αναλυτές άρχισαν να προβληματίζονται. Αρχισαν να διατυπώνουν ερωτήματα σχετικά με το αν όντως υπάρχει τόση ζήτηση όση αναμενόταν για τη συσκευή, η οποία διαθέτει, μεταξύ άλλων, τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να τεθεί σε λειτουργία. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ είχε επισκεφθεί την Κίνα και είχε δηλώσει ικανοποιημένος από τη ζήτηση που είχε το iPhone X στη συγκεκριμένη αγορά. Πάντως, οι προβλέψεις αναλυτών και επενδυτών για το πόσες νέες συσκευές κατασκευάζει η Apple και πόσες θα πουλήσει εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις. Η JL Warren Capital εκτιμά πως θα διοχετεύσει διεθνώς μόνον 25 εκατ. iPhone X λόγω υψηλής τιμής και έλλειψης καινοτομικών χαρακτηριστικών. Λιγότερο συγκρατημένη, η Loop Capital κάνει λόγο για 40-45 εκατ. τεμάχια το τρέχον τρίμηνο.

Πέραν των πωλήσεων, την Apple απασχολούν και οι οκτώ αγωγές που κατέθεσαν εις βάρος της στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ισραήλ χρήστες οι οποίοι την κατηγορούν για απάτη. Συγκεκριμένα, της προσάπτουν ότι δεν τους ενημέρωσε εγκαίρως ότι στα προηγούμενα μοντέλα iPhone (iPhone 6, iPhone 6s, iPhone SE και iPhone 7) η λειτουργία της μπαταρίας επιβραδύνεται όταν η επίδοσή της είναι κακή ή όταν είναι παλιά ή κρύα. Η Apple έκρινε πως έπρεπε να κάνει αυτήν την πρόβλεψη για την επιβράδυνση και να τη συμπεριλάβει στην τελευταία ενημέρωση λογισμικού στις ανωτέρω συσκευές – η ενημέρωση άρχισε από το 2016. Σε όσα iPhone δεν υπάρχει αυτή η πρόβλεψη, σταματά ξαφνικά η λειτουργία της συσκευής, για να μην παγώσουν τα εξαρτήματά της.

Η αποκάλυψη από την Apple έγινε μόλις την περασμένη εβδομάδα, για το ότι δηλαδή το ενημερωμένο λογισμικό των παλαιότερων iPhone προέβλεπε επιβράδυνση λειτουργίας. Πιθανώς, όμως, να μην έκανε αυτήν τη δημόσια δήλωση η Apple αν δεν είχε προηγηθεί η νεοφυής Primate Labs, η οποία επινόησε εφαρμογή αποτίμησης των επιδόσεων των iPhone. Μέσω αυτής της εφαρμογής διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν καθυστερήσεις στην ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων από τα συγκεκριμένα έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Στη σχετική ανάλυσή της, η Primate Labs επισήμανε ότι αυτό πιθανώς συμβαίνει εξαιτίας των αλλαγών στο λογισμικό. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι σε μία εκ των αγωγών που κατατέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο αναφέρεται ότι η εταιρεία δεν προσπάθησε να επιδιορθώσει την ελαττωματική μπαταρία και να την αντικαταστήσει δωρεάν, αλλά προτίμησε να συγκαλύψει το πρόβλημα.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση