HomeHL-EconomyΕθνικό Κτηματολόγιο: Τέλη- φωτιά για γονικές παροχές και δωρεές

Εθνικό Κτηματολόγιο: Τέλη- φωτιά για γονικές παροχές και δωρεές

Σημαντικές οι επιβαρύνσεις στους πολίτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σημαντικές επιβαρύνσεις φέρνει η σύσταση ενιαίου φορέα Εθνικού Κτηματολογίου, το οποίο σύμφωνα, με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ακινήτων δεν φαίνεται να βελτιώνει την καθημερινότητα των συναλλαγών των πολιτών ή την ασφάλεια των ιδιοκτησιακών του τίτλων.

Η ίδρυση και λειτουργία του νέου οργανισμού που προβλέπεται στο σχετικό σχέδιο νόμου θα επιφέρει σημαντικές αυξήσεις του κόστους εξυπηρέτησης των πολιτών ενώ θα έπρεπε να συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Οπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων οι επιβαρύνσεις έχουν ως εξής:

Αυξάνονται κατά 0,25%ο όλα τα αναλογικά τέλη μεταγραφών και καταχωρήσεων.

Αυξάνονται ειδικότερα τα αναλογικά τέλη για τις γονικές παροχές και δωρεές από 4,75%ο σε 8%ο δηλαδή όσο και τα αναλογικά τέλη των προσημειώσεων!

Αυξάνονται τα τέλη έκδοσης όλων των πιστοποιητικών από 3 έως και 5 ευρώ, όπως:

*Η χορήγηση αντιγράφου από το αρχείο του Κτηματολογικού Γραφείου, από 4,5 ευρώ σε 9,5 ευρώ.

*Η χορήγηση πιστοποιητικού από τα βιβλία του, από 6,5 ευρώ σε 9,5 ευρώ.

Αυτά όλα προστίθενται στο 1%ο που ήδη καταβάλλεται όπου λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο!

Επιπλέον με συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα αύξησης των τελών τόσο της κτηματογράφησης όσο και των αναφερομένων στα άρθρα 6 και 7 του παρόντος νομοσχεδίου με απλή ΚΥΑ! Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να αυτοχρηματοδοτηθεί ο νέος φορέας, θα αυξάνονται τα τέλη και θα επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο οι συναλλασσόμενοι πολίτες.

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να μη γίνει καμιά απολύτως αύξηση τελών, ώστε να μην δυσχερανθεί η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες του νέου φορέα, αλλά αντίθετα να γίνει κάθε προσπάθεια μείωσής τους.

Γενικά, τονίζεται ότι το σχέδιο αυτό σε τίποτε δεν φαίνεται να βελτιώνει την καθημερινότητα των συναλλαγών των πολιτών, ή την ασφάλεια των ιδιοκτησιακών του τίτλων. Το μόνο ορατό χαρακτηριστικό του είναι η εκδίωξη όλων των υπηρετούντων ιδιαίτερα έμπειρων νομικών (αμίσθων υποθηκοφυλάκων και δικηγόρων του Κτηματολογίου) από τις θέσεις τους, η οποία δεν κρύβεται από την επί του παρόντος ανάθεση στους σε νομικούς των διοικητικών καθηκόντων προισταμένων των κτηματολογικών γραφείων, και η πλήρης παράδοσή του στους τεχνικούς, όπως είναι και ο αρχικός σχεδιασμός του θεσμού.

Η ΠΟΜΙΔΑ επιμένει σταθερά στη θέση ότι η παραφυλακή των τίτλων της ιδιοκτησίας ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει έργο ανεξάρτητων νομικών, υπό την εποπτεία και την εγγύηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως ορίζει και το Σύνταγμα.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση