HomeΕΛΛΑΔΑΠρωτιά της Ελλάδας στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ

Πρωτιά της Ελλάδας στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ

Χαρίτσης: Το 2018 συνεχίζουμε πιο εντατικά στην ίδια κατεύθυνση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Πρώτο μας μέλημα στο Υπουργείο Οικονομίας είναι η διοχέτευση ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία και η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και τη στήριξη των επιχειρήσεων» τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή την 1η θέση που κατακτά -για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- η Ελλάδα στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

«Η προσπάθεια μας απέφερε στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 11 δισεκ. ευρώ την προηγούμενη τριετία, ενώ, χάρη στην πολύ στενή συνεργασία που αναπτύξαμε με την ΕΤΕπ φέραμε πολλά νέα κεφάλαια στην οικονομία και ενεργοποιήσαμε τάχιστα το Σχέδιο Γιούνκερ, πετυχαίνοντας και εκεί τη δεύτερη θέση σε όλη την Ευρώπη στην αξιοποίηση των πόρων του», επισημαίνει ο κ. Χαρίτσης.

Για το 2018, ο κ. Χαρίτσης επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει πιο εντατικά στην ίδια κατεύθυνση, «με περισσότερα προγράμματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των δήμων, αλλά και με νέα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποτελεσματικότερη στήριξη μίας σειράς κλάδων της οικονομίας».

Για την υπόθεση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η χώρα μας μέχρι το τέλος του 2017 έχει απορροφήσει το 25% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), πετυχαίνοντας την υψηλότερη απορρόφηση στην Ευρώπη. Αντίστοιχη πρωτιά είχαμε και το 2016, όταν πετύχαμε ρεκόρ απορρόφησης 11,3%.

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η απορρόφηση που είχαν πιάσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο χρονικό σημείο (2009) της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2007-2013) ήταν μόλις 1,5%, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτουν:

Χάρη σε αυτή την προσπάθεια υλοποιούνται πλήθος από μικρά και μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα. Υποδομές κρίσιμες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως το δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου και της Κέρκυρας, ο βιολογικός καθαρισμός της λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα. Έργα που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες.

Με τους πόρους αυτούς πραγματοποιήθηκαν επίσης, σημαντικές παρεμβάσεις στον κοινωνικό τομέα και ενισχύθηκαν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Προσλήφθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά έγκαιρα όλοι οι αναπληρωτές καθηγητές και τα σχολεία άνοιξαν στην ώρα τους. Περισσότερα από 108 χιλιάδες παιδιά βρήκαν θέση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς ουδεμία οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς τους. Χρηματοδοτείται τέλος η μεγάλη μεταρρύθμιση στην Υγεία, με τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δομών ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας υγείας (ΤΟΜΥ).

Η επιτυχία αυτή στην απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της πλήρους αξιοποίησης των κονδυλίων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2007-2013) που έφερε ξανά τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης. Καρπός αυτής της προσπάθειας ήταν η ολοκλήρωση όλων των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας που παρέμεναν παγωμένοι για δεκαπέντε και πλέον χρόνια.

Τα στοιχεία αυτά είναι δημόσια αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πολύ σημαντική δουλειά που έχουμε κάνει στον τομέα της χρηματοδότησης υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναγνωρίστηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους, με τον πιο επίσημο μάλιστα τρόπο, στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου στην οποία γίνεται ρητή αναφορά στην «εξαιρετική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από την Ελλάδα που έφερε στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 11 δισεκ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια».

Σχέδιο Γιούνκερ – ΕΤΕπ

Δεν περιοριζόμαστε όμως στους πόρους του ΕΣΠΑ και του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ, αναφέρουν οι παραπάνω πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Έχουμε αναπτύξει μία πολύ στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνάπτοντας συμφωνίες ύψους 5 δισεκ. ευρώ τη διετία 2016-2017 οι οποίες μεταφράστηκαν σε επιπλέον 2 δισεκ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, μόνο για το 2017. Για τα επόμενα τρία χρόνια έχουμε δρομολογήσει συμφωνίες με την Τράπεζα για έργα ύψους 7 δισεκ. ευρώ που θα πυροδοτήσουν επενδύσεις άνω των 20 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΤΕπ.

Χάρη σε αυτές τις συμφωνίες εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της κατασκευής της νέας γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας, η στήριξη των δήμων όλης της χώρας για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών με νέο πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ (που θα φτάσει τα 2 δισεκ. ευρώ σε βάθος πενταετίας) και το οποίο έχει ήδη θεσμοθετηθεί αλλά και προγράμματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, όπως το ειδικό πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου μικρομεσαίων επιχειρήσεων (Trade Finance Facility) με 400 εκατ. ευρώ.

Η στενή αυτή συνεργασία που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Οικονομίας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης με την ΕΤΕπ η Ελλάδα επέτρεψε στην Ελλάδα να ενεργοποιήσει γρήγορα το Σχέδιο Γιούνκερ και να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ στην αξιοποίηση των πόρων αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου. Η χώρα μας έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις 1,7 δισεκ. ευρώ για νέα έργα στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ. Ο οποίες μεταφράζονται σε επενδύσεις άνω των 5,7 δισεκ. ευρώ καταλήγουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση:

«Πρώτο μας μέλημα στο Υπουργείο Οικονομίας είναι η διοχέτευση ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία και η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Με έναν αγώνα δρόμου το 2015 εξυγιάναμε τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013 και καταφέραμε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ για τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή ενεργοποιήσαμε γρήγορα το νέο ΕΣΠΑ και πετύχαμε υψηλή απορρόφηση που μας έφερε στην πρώτη θέση της Ευρώπης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η προσπάθεια αυτή απέφερε στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 11 δισεκ. ευρώ την προηγούμενη τριετία και άλλαξε σημαντικά την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη. Επιπλέον, χάρη στην πολύ στενή συνεργασία που αναπτύξαμε με την ΕΤΕπ φέραμε πολλά νέα κεφάλαια στην οικονομία και ενεργοποιήσαμε τάχιστα το Σχέδιο Γιούνκερ, πετυχαίνοντας και εκεί τη δεύτερη θέση σε όλη την Ευρώπη στην αξιοποίηση των πόρων του.

Το 2018 συνεχίζουμε πιο εντατικά στην ίδια κατεύθυνση με περισσότερα προγράμματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των δήμων αλλά και με νέα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποτελεσματικότερη στήριξη μίας σειράς κλάδων της οικονομίας».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση