HomeΚΟΣΜΟΣΟι ΗΠΑ εξόντωσαν σημαντικά στελέχη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη

Οι ΗΠΑ εξόντωσαν σημαντικά στελέχη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη

Με επιθέσεις drone

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σημαντικό πλήγμα στην Αλ Κάιντα της Υεμένης κατάφεραν οι Αμερικανοί.

Έξι ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής προπαγάνδας της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (Aqpa) σκοτώθηκαν σε επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ ανατολικά της πρωτεύουσας Σανάα.

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Υεμένη διεξάγονται κυρίως από τις ΗΠΑ, τη μόνη χώρα που διαθέτει τέτοιου είδους εξελιγμένα όπλα στην περιοχή.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι περισσότερα από 120 πλήγματα έχουν εξαπολυθεί από τις αρχές του έτους εναντίον τζιχαντιστών στην Υεμένη.

Χθες το βράδυ ο Αμπού Χάιερ αλ Μέκι, ένας Σαουδάραβας που χαρακτηρίζεται ως υπεύθυνος των υπηρεσιών προπαγάνδας της Aqpa, σκοτώθηκε μαζί με άλλους τρεις τζιχαντιστές στην Ουάντι Ομπέιντα της επαρχίας Μαρίμπ σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους κατά του οχήματος στο οποίο επέβαιναν.

Δύο ακόμη μέλη της Aqpa σκοτώθηκαν σε μια δεύτερη τέτοια επίθεση χθες το βράδυ στην ίδια περιοχή.

Η Aqpa δημιουργήθηκε το 2009 από την ένωση των παρακλαδιών της αλ Κάιντα στην Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία και η Ουάσιγκτον τη θεωρεί το πιο επικίνδυνο παρακλάδι του τζιχαντιστικού δικτύου.

Η οργάνωση εκμεταλλεύθηκε το χάος που επικρατεί στην Υεμένη, μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο, για να ενισχύσει την επιρροή της στις νότιες και νοτιοανατολικές επαρχίες.

Το δίκτυο διεξάγει επιχειρήσεις τόσο εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι όσο και των κυβερνητικών δυνάμεων. Παράλληλα οργανώνει επιθέσεις στο εξωτερικό, όπως αυτή εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση