Η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στα ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική χώρα θα ενισχυθεί στο πλαίσιο ενός νέου επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ «Ανανεώσιμες με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».

Ένα νέο δάνειο ύψους 85 εκατ. ευρώ που έχει υπογράψει στην Αθήνα σήμερα η Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα στηρίξει τόσο την αναβάθμιση των αιολικών πάρκων και των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών όσο και την κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών σταθμών και αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα.

Το νέο πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα υποστηρίξει τις επενδύσεις σε αιολικά πάρκα μικρής κλίμακας σε περιοχές ολόκληρης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Κεφαλλονιάς, Χίου, Λέσβου, Κρήτης, Μυκόνου, Σάμου, Εύβοιας, Λήμνου, Κάρπαθου, Ικαρίας, Τήνου, Ψαράς και της ηπειρωτικής χώρας στην Καρδίτσα.

Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση υφιστάμενων αιολικών πάρκων, μερικά από τα οποία λειτουργούσαν για περισσότερα από 25 χρόνια, καθώς και η κατασκευή αιολικών πάρκων μικρής κλίμακας σε νέες εγκαταστάσεις. Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα υποστηρίξει την αποκατάσταση δύο παλαιών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών (ένα στην περιοχή Άρτα – το έργο Λούρου – και ένα στο Βέρμιο της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και δύο νέους μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ένας στο Σμόκοβο και το άλλο στο Μακροχώρι της κεντρικής Ελλάδας.

Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα αυξήσει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα κατά 90 MW και θα συμβάλει σημαντικά σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους ανανεώσιμης ενέργειας.

Όπως αναφέρει το news247.gr, πρόκειται για τη μεγαλύτερη στήριξη επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον μεγαλύτερο χρηματοδότη στον κόσμο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Οι νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απαραίτητες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η στήριξη των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η ΕΤΕπ είναι στην ευχάριστη θέση να επεκτείνει τη μακρόχρονη συνεργασία μας με τη ΔΕΗ για την αξιοποίηση της καθαρής ενέργειας σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσω αυτής της πρώτης δέσμευσης με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ως Τράπεζα της ΕΕ, η ΕΤΕπ υποστηρίζει τις επενδύσεις που σχετίζονται με το κλίμα παγκοσμίως και το σχέδιο αυτό εξετάζεται ήδη από άλλους ως πρότυπο για την επίδειξη του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μικρά νησιά », δήλωσε ο Jonathan Taylor, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Το δάνειο αυτό θα ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά. Επίσης, θα υποστηρίξει την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος που παράγεται σε επίπεδο Ομίλου και θα καταστήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ελλάδα περισσότερο βιώσιμο και ασφαλέστερο. Ο όμιλος της ΔΕΗ έχει από το 1963 μια εξαιρετική μακρόχρονη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δημιουργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης. Σήμερα, η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στη ΔΕΗ, υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, υπογραμμίζει τον καταλυτικό ρόλο της ΕΤΕπ για την τόνωση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας », δήλωσε ο Μανώλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

«Σήμερα η PPCR εισέρχεται σε μια νέα εποχή, καθώς είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία υπογράφει σύμβαση δανείου για τη χρηματοδότηση ενός αγωγού 18 έργων ανανεώσιμης ενέργειας. Το δάνειο που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με ευνοϊκούς ρυθμούς σε σύγκριση με τα βασικά επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα επιτρέψει την πλήρη αποκατάσταση των παλαιών αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών έργων και την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ΕΤΕπ και να επιτύχουμε αυτή τη συνεργασία», δήλωσε ο Ηλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Το συμβόλαιο χρηματοδότησης για το δάνειο της ΕΤΕπ ύψους 85 εκατ. ευρώ υπογράφηκε στην Αθήνα νωρίτερα σήμερα από τον Nicholas Jennett, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή και Επικεφαλής Επενδυτικής Ομάδας για την Ελλάδα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τον Πρόεδρο Μανόλη Παναγιωτάκη και Διευθύνοντα Σύμβουλο Ηλία Μοναχολιά για λογαριασμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση