HomeHL-WorldΜεγάλος νικητής στις προεδρικές εκλογές της Χιλής ο Πινιέρα

Μεγάλος νικητής στις προεδρικές εκλογές της Χιλής ο Πινιέρα

Ο Γκιγιέ αναγνώρισε την «οδυνηρή» ήττα του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία της Χιλής Αλεχάντρο Γκιγιέ αναγνώρισε την «οδυνηρή ήττα» του στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα, η οποία προχωρεί στο κύμα των χωρών της Λατινικής Αμερικής που κάνουν στροφή προς τη δεξιά.

Με το 96,31% των ψηφοδελτίων να έχει πλέον καταμετρηθεί στη χώρα που κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην εξόρυξη χαλκού, ο πρώην πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, τη νίκη του οποίου προτιμούσαν σαφώς οι επενδυτές και οι χρηματαγορές, κερδίζει συγκεντρώνοντας το 54,7% των ψήφων, σύμφωνα με τη Servel, την εκλογική επιτροπή της Χιλής. Ο Γκιγιέ λάμβανε το 45,43% των ψήφων.

Ο Γκιγιέ, πρώην δημοσιογράφος, γερουσιαστής και συγκριτικά νέος στην πολιτική, προέτρεψε τον Πινιέρα να μην ανατρέψει αλλά αντιθέτως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η απερχόμενη κεντροαριστερή πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ.

Ο Πινιέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει δεσμευτεί να τερματίσει τις προοδευτικές και σε ορισμένες περιπτώσεις τολμηρές μεταρρυθμίσεις της προκατόχου του—αποποινικοποίηση της άμβλωσης, νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων, σταδιακή πορεία προς τη δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση… —και να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Η διαφορά του Πινιέρα με τον Γκιγιέ ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, με βάση τις οποίες η μάχη θα ήταν η πιο αμφίρροπη μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση