HomeHL-GreeceΑλ. Τσίπρας: Ανάγκη νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τη Δυτική Αττική

Αλ. Τσίπρας: Ανάγκη νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τη Δυτική Αττική

Ομιλία στο 8ο Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ανάγκη σχεδιασμού ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την περιοχή της Δυτικής Αττικής υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Αττικής. Όπως είπε, αυτό είναι κρίσιμο να γίνει σήμερα.

«Η χώρα αφήνει πίσω της την κρίση»

«Με την αλλαγή σελίδας στην οικονομική πορεία, με την εκκίνηση της ανάκαμψης έχουμε την υποχρέωση να οργανώσουμε το μέλλον ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η χώρα βρίσκεται στη μία κρίσιμη καμπή αλλά αφήνει πίσω της την κρίση, περνάει σε μια νέα εποχή. Ειδικότερα, επισήμανε πως τα ελληνικά ομολόγα γύρισαν στις αποδόσεις του 2006, υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, όλοι προεξοφλουν όχι μόνο την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και τη διαρκή ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια.

Επίθεση στον Αντ. Σαμαρά

Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός έβαλε στο στόχαστρό του τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή την ομιλία του στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για θράσος σήμερα να καταγγέλλουν εμάς που προσπαθούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αυτοί που οδήγησαν την χώρα στην κρίση, είπε και συμπλήρωσε: «Δεν είναι ο χώρος να πολιτικολουγούμε αλλά σήμερα άκουσα έναν πρώην πρωθυπουργό να κατηγορεί εμάς. Άκουσα έναν πρωην πρωθυπουργό να μας κουνάει το δάχτυλο, εκείνος που έστειλε στην οικονομία στα βάθη, την ανεργία στα ύψη, που χάιδευε τα αφτιά της Χρυσής Αυγής».

«Γιατί αφού τα έκανε όλα τόσο καλά, η Ν.Δ. αλλάζει, όπως λέει ο σημερινός πρόεδρός της;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας.

Τα τέσσερα μεγάλα ζητήματα στη Δυτική Αττική

Στη Δυτική Αττική θεωρώ ότι πρέπει να εστιάσουμε σε τέσσερα μεγάλα ζητήματα: 1. βιώσιμη ανάπτυξη 2. ποιότητα ζωής 3. κοινωνική συνοχή 4. αναγκαίες παρεμβάσεις και σχεδιασμό επόμενης μέρας, συνέχισε.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Όπως είπε, διαθέτουμε αξιόλογες υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό, εργαζόμαστε για εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, σύντομα θα έχουμε ανακοινώσιμα αποτελέσματα.

Πρόσθεσε πως στην περιοχή υπάρχουν τομείς παραγωγής που μπορούν να προσφέρουν προστιθέμενη αξία, όπως τα αγροτικά προϊόντα (φέτα, φυστίκι). Τέτοιες δραστηριότητες, είπε, θα αναπτυχθούν ώστε να αποτελέσουν πηγή κύριου ή συμπληρωματικού εισοδήματος.

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση στηρίζει απολύτως τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων για το θέμα του βωξίτη, δηλαδή ότι δεν υπάρχει χώρος στην περιοχή για τέτοιες δραστηριότητες που είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον.

«Οι πράξεις, οι παραλείψεις και οι ευθύνες δεν θα μείνουν ορφανές»

Μιλώντας για τις φονικές πλημμύρες, είπε πως η τραγωδία που ζήσαμε στη Δυτική Αττική ήταν αποτέλεσμα της βίαιης και άναρχης παρέμβασης που έχει γίνει για δεκαετίες στο φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουν συγκεκριμένες πράξεις, παραλείψεις και ευθύνες που θα πρέπει να προσδιοριστούν, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη ζητήσει από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να ερευνήσουν το θέμα και να δώσουν το πόρισμά τους, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως «οι πράξεις, οι παραλείψεις και οι ευθύνες δεν θα μείνουν ορφανές».

«Προχωράμε στην ανέλκυση και των 28 ναυαγίων στην περιοχή»

Ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως εξίσου σημαντικό για τους κατοίκους της περιοχής είναι το περιβαλλοντικό ατύχημα του Αγία Ζώνη ΙΙ, τον Σεπτέμβριο. Όπως είπε, δυόμισι μήνες μετά, έχουμε πετύχει όχι μόνο απορρύπανση, αλλά οι μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ βεβαιώνουν ότι οι δείκτες είναι καλύτεροι από πριν.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανέλκυση και των 28 ναυαγίων που βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.

«Η Δυτική Αττική είχε αφεθεί στο έλεος, ήταν και είναι το μέρος των φτωχών»

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός είπε πως βρισκόμαστε σήμερα εδώ, εκτάκτως με βάση τον προγραμματισμό των περιφερειακών συνεδρίων, γιατί έχουμε χρέος απέναντι στους ανθρώπους της Μάνδρας και της Νέας Περάμου.

Βρισκόμαστε επίσης σήμερα εδώ γιατί η περιοχή της Δυτικής Αττικής σκοπίμως αφέθηκε στο έλεος, ήταν και είναι το μέρος των φτωχών, συνέχισε.

Όπως είπε, δεν υπάρχουν με τη στενή έννοια του όρου φυσικές καταστροφές, οι καταστροφές έχουν τις περισσότερες φορές και πολιτικό και οικονομικό και ταξικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η καταστροφή συντελέστηκε και επειδή η περιοχή είχε αφεθεί στο έλεος. Η απουσία κρατικής πολιτικής ήταν η κρατική πολιτική, σημείωσε, λέγοντας πως για χρόνια επιτρέπονταν σχεδόν τα πάντα [οικιστικά].
naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση