HomeΚΟΣΜΟΣΚαταλονία: Αβεβαιότητα λίγες ημέρες πριν από την κάλπη

Καταλονία: Αβεβαιότητα λίγες ημέρες πριν από την κάλπη

Τι αναφέρει δημοσκόπηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τους αρχηγούς των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας να βρίσκονται στη φυλακή ή στο εξωτερικό και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ισοδυναμία των αποσχιστικών και των ενωτικών δυνάμεων στο νέο κοινοβούλιο, οι Καταλανοί προσέρχονται στις κάλπες σε μία εβδομάδα, σε μία εκλογική αναμέτρηση που είναι αμφίβολο αν θα δώσει βιώσιμη λύση στην οξεία πολιτική κρίση των τελευταίων μηνών .

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Metroscopia, τα κόμματα που στηρίζουν την ενότητα με την Ισπανία αναμένεται να συγκεντρώσουν 62 έδρες στη νέα σύνθεση του καταλανικού κοινοβουλίου, μόλις μία λιγότερη από τα αποσχιστικά κόμματα, τα οποία προβλέπεται ότι θα λάβουν 63. Ένα σε τέτοιο βαθμό διχασμένο καταλανικό κοινοβούλιο, στο οποίο καμία πλευρά δεν θα συγκεντρώσει τις αναγκαίες 68 έδρες, για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, αντανακλά τον διχασμό που υπάρχει στην καταλανική κοινωνία, στην επαύριο των γεγονότων που ακολούθησαν το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας και τη μονομερή ανακήρυξη της από το καταλανικό κοινοβούλιο. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, στο περιορισμένο ερώτημα «ανεξαρτησία-όχι ανεξαρτησία», οι Καταλανοί εμφανίζονται διχασμένοι σε ποσοστό 48.7% υπέρ – 43.6% κατά.

Ένα τέτοιο σενάριο στο καταλανικό κοινοβούλιο θα δημιουργήσει μία κατάσταση ασάφειας ως προς τα πιια κατεύθυνση θα πάρει η νέα καταλανική κυβέρνηση που θα προκύψει στις διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη αναφορικά με το ζήτημα της ανεξαρτησίας, καθώς ο σχηματισμός της δεν θα αποτελέσει εύκολη υπόθεση. Ενδεχομένως, μπορεί να χρειαστούν ακόμη και εβδομάδες, για να βρεθούν τα κοινά σημεία που θα ανοίξουν τον δρόμο για το σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης, η οποία πολύ πιθανώς θα εμπεριέχει διαφορετικές τάσεις σε σχέση με το ζήτημα της απόσχισης από το ισπανικό κράτος.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα El Pais, τις περισσότερες έδρες αναμένεται να κερδίσει το αντιαποσχιστικό κόμμα των Ciudadanos, το οποίο έχει στηρίξει στο κοινοβούλιο την κυβέρνηση μειοψηφίας του Μαριάνο Ραχόι και τάσσεται κάθετα κατά της ανεξαρτησίας και υπέρ της ενότητας με την Ισπανία. Δεύτερο εμφανίζεται να έρχεται το αποσχιστικό αριστερό κόμμα Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας (ERC), ο ηγέτης του οποίου, Οριόλ Ζουνκέρας, βρίσκεται έγκλειστος σε φυλακή της Μαδρίτης, αναμένοντας τη δίκη του για ανταρσία κατά του ισπανικού κράτους και τον εύρυτερο ρόλο του στην υπόθεση του δημοψηφίσματος.

Ακολούθως, το κόμμα του αυτοεξόριστου στις Βρυξέλλες, αποπεμφθέντα προέδρου της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος πραγματοποιεί την προεκλογική του εκστρατεία μέσω βίντεο, τα οποία μεταδίδονται σε γιγαντοοθόνες της βόρειας ισπανικής περιφέρειας, έρχεται τρίτο βάσει της δημοσκόπησης, κερδίζοντας 22 έδρες στο καταλανικό κοινοβούλιο. Ο αποπεμφθείς πρόεδρος, ο οποίος θέλει να αποφύγει τη μοίρα του Ζουνκέρας, παραμένοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα στη βελγική πρωτεύουσα, έχει δηλώσει ότι θα επιστρέψει σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, όμως υπάρχει έντονη φημολογία, ότι η επιστροφή του στην Καταλωνία ενδέχεται να γίνει νωρίτερα.

Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα που δίνει η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα La Razon, η οποία ωστόσο δίνει ένα λίγο μεγαλύτερο προβάδισμα στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, οι οποίοι φαίνονται να κερδίζουν 66 έδρες έναντι 60 των ενωτικών.

Πιθανός ρυθμιστής του πολιτικού παιχνιδιού την επόμενη μέρα, εφόσον επαληθευθούν στην κάλπη τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, αναμένεται να είναι το αριστερό κόμμα των Podemos, το οποίο ενώ είναι υπέρ της ενότητας, παράλληλα ζητά ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Μάλιστα, ο αρχηγός του καταλανικού παραρτήματος του ριζοσπαστικού κόμματος, Χαβιέ Ντομενέκ, θολώνει περαιτέρω τα νερά για το τι θα ξημερώσει αύριο στην Καταλωνία, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα δικό του αφήγημα, το οποίο θα εκφραστεί από μία αριστερή κυβερνητική συμμαχία κομμάτων που θα περιλαμβάνει τόσο αποσχιστικά όσο και ενωτικά κόμματα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εφημερίδας La Razon, αναμένεται να λάβει εννέα έδρες στη νέα καταλανική βουλή.

Το χαρτί του «αυταρχικού κράτους» της Μαδρίτης

Όπως δηλώνει στο CNN ο Οριόλ Μπαρτομέους, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, παρότι το κίνημα της ανεξαρτησίας διατηρεί ακλόνητα τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα του στις εκλογές του 2015, έχει χάσει το ρεύμα που είχε μέχρι τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο, στα τέλη Οκτωβρίου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η στήριξη για το αυτονομιστικό στρατόπεδο δεν ανεβαίνει, παρά μόνο διατηρεί τα ποσοστά της. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν το 50% των ψήφων και χωρίς το 50% των ψήφων, δεν μπορούν να σπρώξουν την αυτονομιστική τους ατζέντα, ότι και να λέει το ισπανικό κράτος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το γεγονός ότι τα ποσοστά των αυτονομιστικών κομμάτων δεν παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις, έχει ωθήσει τις ηγεσίες τους να ποντάρουν στη σκληρή αντιμετώπιση του αυτονομιστικού εγχειρήματος από τη Μαδρίτη, τονίζοντας ότι οι ηγετικές τους προσωπικότητες βρίσκονται είτε στη φυλακή είτε αυτοεξόριστοι στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, το ERC παρουσιάζει τον αρχηγό του ως πολιτικό κρατούμενο της Μαδρίτης, ενώ η εκπρόσωπος του κόμματος του Πουτζντεμόν τονίζει ότι οι τρεις ηγετικές του προσωπικότητες βρίσκονται είτε στη φυλακή είτε στο εξωτερικό.

«Δεν χρειάζεται καν να πεις ότι η Ισπανία είναι ένα αυταρχικό κράτος, αφού μπορείς να πεις στους ψηφοφόρους σου, ότι οι ηγέτες σου είναι στη φυλακή. Και αυτό είναι ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα», αναφέρει επιπλέον ο Μπαρτομέους, ο οποίος τονίζει ότι τα αποσχιστικά κόμματα επιδιώκουν να παρουσιάσουν τους ηγέτες τους ως «μάρτυρες».

Εντούτοις, παρότι η αδιάλλακτη στάση της Μαδρίτης ενίσχυσε το στρατόπεδο της ανεξαρτησίας την περίοδο του δημοψηφίσματος, αυτό δεν φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να επηρεάζει σημαντικά το πως θα ψηφίσουν οι Καταλανοί στις 21 Δεκεμβρίου. Όπως όμως έχουν δείξει διάφορα προηγούμενα, σε εκλογές με τόσο έντονα διαιρετικό χαρακτήρα, όλα είναι πιθανά.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση