HomeHL-9Πλησίασαν τα 600 τα λουκέτα επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2017

Πλησίασαν τα 600 τα λουκέτα επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2017

«Καταντήσαμε να δουλεύουμε … εθελοντικά» λέει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ στο cretapost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στάσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Χαράλαμπος Λεκάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Ηρακλείου.

Μιλώντας στο cretapost.gr ο ίδιος επισήμανε πώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ομοσπονδία για το πρώτο εξάμηνο του 2017 υπήρξαν 543 νέες εγγραφές, δηλαδή ενάρξεις νέων επιχειρήσεων, ενώ κατά τι περισσότερες ήταν οι διαγραφές. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λεκάκης:

«Το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαμε 543 εγγραφές και 595 διαγραφές. Σε σύγκριση με το 2016 είναι μικρότερο το ποσοστό των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο, περιμένουμε όμως να δούμε και το δεύτερο εξάμηνο για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Στασιμότητα στην αγορά

Όσον αφορά στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων ο κ. Λεκάκης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος διευκρινίζοντας ότι παρατηρείται σε γενικές γραμμές στασιμότητα, φαινόμενο που σχετίζεται με την ανάπτυξη του οικονομικού κλίματος. «Υπάρχει μια βελτίωση κλίματος» μας είπε χαρακτηριστικά «ωστόσο φαίνεται να είναι κάτι το περιστασιακό. Πιθανότατα να συνδέεται με την πολύ ικανοποιητική κίνηση της τουριστικής περιόδου, γεγονός που βοηθά και όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι κάτι πάει να γίνει στο θέμα της ανάπτυξης».

«Βραχνάς» τα χρέη

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ είναι τα χρέη τα οποία εξακολουθούν να συσσωρεύονται. «Το ζητούμενο είναι ότι δεν υπάρχουν ρυθμίσεις για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να διευθετήσουν τις εκκρεμότητες που έχουν» λέει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ τονίζοντας πως τα χρέη αυτά αφορούν ως επί το πλείστον σε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

«Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι πραγματικά πολύ ευάλωτοι» σημειώνει «εάν κάτι δεν πάει καλά, δυστυχώς φοβάμαι πως θα επιστρέψουμε πολύ γρήγορα στο κλίμα που επικρατούσε μέχρι και το 2016».

Αβάστακτη φορολογία

Ο κλάδος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι ένας οικονομικός τομέας που φορολογείται βαριά. «Αυτό που δεν θα σταματήσουμε να λέμε, και στην κυβέρνηση και τα υπουργεία είναι ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν καταντήσει να κάνουν … εθελοντική εργασία, γιατί υποχρεώνονται να πληρώσουν στην εφορία και τα ταμεία ποσά άνω του 100% του κέρδους τους» τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ και σημειώνει: «Η φορολογία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει ως εξής: Για τα νομικά πρόσωπα είναι 29% και για τα φυσικά 22%. Σε αυτό προστίθενται και οι ασφαλιστικές εισφορές που είναι στο 27% και συν την προκαταβολή του φόρου που καλείται να πληρώσει ο επαγγελματίας κάθε τέλος του χρόνου και το τέλος επιτηδεύματος. Όπως αντιλαμβάνεστε με τον τρόπο αυτό ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν μπορεί να επιβιώσει».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση