HomeHL-HealthΜειώνονται οι καπνιστές στην Ελλάδα

Μειώνονται οι καπνιστές στην Ελλάδα

«Το λάθος του 20ού αιώνα διορθώνεται»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ένα λάθος του 20ο αιώνα διορθώνεται τον 21ο αιώνα», δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Παναγιώτης Μπεχράκης, αναπληρωτής καθηγητής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard, με αφορμή την εκδήλωση για την επίσημη έναρξη των εργασιών του Joint Action on Tobacco Control (JATC), που στοχεύει στην προστασία της Δημόσιας Υγείας στην Ευρώπη, μέσω του ελέγχου των προϊόντων καπνού.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος μίλησε για το τεράστιο ενδιαφέρον της Πολιτείας για την πρωτοβουλία JATC, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα στοχεύει στην καρδιά του αντικαπνιστικού αγώνα που είναι η ενημέρωση, αρχικά για το κόστος για τον ίδιο τον άνθρωπο, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.

Η συνήθεια του καπνίσματος βάζει «φρένο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας», είπε ο κ. Παυλόπουλος και υπογράμμισε την ανάγκη ενημέρωσης της νέας γενιάς, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξηγηθεί ότι «οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον είναι μεγαλύτερες από το αν θα αρχίσουν να καπνίζουν ή όχι», ενώ χαρακτήρισε «πραγματική άσκηση» την αντίσταση στο κάπνισμα.

Στην ειδική εκδήλωση, στο Ζάππειο Μέγαρο, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, παρευρέθηκαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, βουλευτές, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων.

Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Joint Action on TobaccoControl», Παναγιώτης Μπεχράκης, αναφέρθηκε στον ηγετικό επιστημονικό ρόλο που έχει κατακτήσει η χώρα μας στη μάχη για τον έλεγχο του καπνού και τον περιορισμό του καπνίσματος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Για πρώτη φορά μείωση του ποσοστού των καπνιστών

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά έχουμε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό καπνιστών, συνολικά αγγίζει το 27,3%, που αποδεικνύει την αλλαγή νοοτροπίας των Ελλήνων.

Το πλέον αισιόδοξο όμως είναι η σημαντική μείωση, ποσοστό 33%, που παρατηρείται στους νέους ηλικίας 16 με 24 ετών.

«Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του καπνίσματος αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς» δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρίας Ευάγγελος Φιλόπουλος, προσθέτοντας ότι στον αντικαπνιστικό αγώνα πρέπει να συμπεριληφθεί και η αντιμετώπιση της «επιδημίας του ατμίσματος», το οποίο όπως είπε «δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται». Ο κ. Φιλόπουλος θεωρεί ως κομβικό σημείο την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη για διαφύλαξη χώρων ελεύθερων από καπνό.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση