HomeHL-Economy«Πατώνει» η Ελλάδα στην ευελιξία στην αγορά εργασίας

«Πατώνει» η Ελλάδα στην ευελιξία στην αγορά εργασίας

Βρίσκεται στην 35η θέση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την έβδομη θέση από το… τέλος καταλαμβάνει η Ελλάδα στην ευελιξία στην απασχόληση, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ευελιξίας στην Απασχόληση (Employment Flexibility Index) για το 2018 που εξέδωσε το Lithuanian Free Market Institute και παρουσιάζει στην Ελλάδα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης», η Ελλάδα καταλαμβάνει την 35η θέση επί 41 χωρών.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει άκαμπτο ρυθμιστικό πλαίσιο αφού καταγράφει χαμηλά σκορ στους επιμέρους τομείς που λαμβάνει υπ’ όψιν του ο Δείκτης, όπως η πρόσληψη νέων εργαζομένων, οι ώρες εργασίας, το κανονιστικό πλαίσιο και το κόστος της απόλυσης εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εμφανίζει περιορισμούς στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στην εργασία στις αργίες και τα σαββατοκύριακα, αλλά στο ρυθμιστικό πλαίσιο απολύσεων. Οι χώρες που κατατάσσονται σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα είναι κατά σειρά η Τουρκία, η Ν. Κορέα, η Πορτογαλία, το Μεξικό, το Λουξεμβούργο και η Γαλλία.

Οι πολιτικές για την αγορά εργασίας επηρεάζουν άμεσα τόσο τα επίπεδα απασχόλησης μιας χώρας, όσο και τις συνολικές της οικονομικές επιδόσεις. Ένα υπερβολικά άκαμπτο ρυθμιστικό πλαίσιο, αποθαρρύνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μειώνει το επίπεδο της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, αυξάνει την ανεργία και ενισχύει την παράτυπη οικονομία και τη μαύρη εργασία, πλήττοντας κυρίως τους νέους εργαζόμενους και τις γυναίκες. Αντιθέτως, οι πιο ευέλικτες οικονομίες παράγουν περισσότερες και καλύτερα αμειβομένες θέσεις εργασίας, ενώ μπορούν να προσαρμόζονται ευκολότερα και με μικρότερο κόστος στα οικονομικά σοκ, τις κρίσεις και τις μακροπρόθεσμες δομικές αλλαγές στην οικονομία.

Την πρώτη θέση στον Δείκτη καταλαμβάνει η Δανία και ακολουθείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

Ο Δείκτης, για την σύνταξη του οποίου συνεργάστηκαν έξι think tanks από τη Λιθουανία, την Εσθονία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Τσεχία και αξιοποιεί στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση