HomeHL-HealthΟι μονάδες εντατικής μετρούν τις πληγές τους

Οι μονάδες εντατικής μετρούν τις πληγές τους

Κενές θέσεις σε νέους γιατρούς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε… κώμα οδηγούνται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας μετά την πρόσφατη παρέμβαση του υπουργείου Υγείας που αλλάζει ριζικά τον τρόπο επιλογής υποψηφίων για εξειδίκευση. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η σχετική απόφαση προβλέπει ακόμη και την διεξαγωγή κλήρωσης, αφήνοντας έτσι την κατάσταση στην… τύχη της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», ένα μήνα μετά την υλοποίηση της απόφασης , οι μονάδες της χώρας μετρούν τις πληγές τους, που δεν είναι άλλες από τις κενές θέσεις σε νέους γιατρούς οι οποίοι θα έπρεπε ήδη να εκπαιδεύονται για να αποτελέσουν τη νέα γενιά εντατικολόγων.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου, εξηγεί στα «ΝΕΑ» ότι η διαδικασία που κατήργησε το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Οκτώβριο προέβλεπε την προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων προς εξειδίκευση από τους διευθυντές των κλινικών.

Πλέον, για κάθε αναγνωρισμένη προς εξειδίκευση ΜΕΘ και ΜΕΝΝ (Μονάδων για νεογνά) καταρτίζεται και τηρείται ηλεκτρονικός κατάλογος ειδικευμένων γιατρών υποψηφίων προς εξειδίκευση στην οικεία υγειονομική περιφέρεια.

Οι γιατροί καταχωρούνται σε όλους τους καταλόγους των μονάδων (έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν περισσότερες από μία μονάδες της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας) που έχουν συμπεριλάβει στην αίτησή τους και η μεταξύ τους προτεραιότητα ανά μονάδα καθορίζεται από τον χρόνο κατάθεσης και τον απόλυτο αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους.

Συνεπώς, μοναδικό κριτήριο στην επιλογή των υποψηφίων είναι η ταχύτητα κατάθεσης της αίτησης, με τον «γρηγορότερο» να κερδίζει. Μάλιστα, κατά την πρεμιέρα της νέα αυτής διαδικασίας διεξήχθη κλήρωση.

Και ενώ η πρώτη – και τελευταία σύμφωνα με την ίδια απόφαση, καθώς εφεξής ισχύει η ηλεκτρονική λίστα – κλήρωση ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, οι διευθυντές των μονάδων ακόμη περιμένουν να καλυφθούν τα κενά.

Είναι ενδεικτικό ότι στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας στις αρχές Νοεμβρίου δηλώθηκαν 15 κενές θέσεις για εξειδίκευση στην εντατικολογία στα νοσοκομεία της περιοχής. Ομως ενδιαφέρον εκδήλωσαν μόλις πέντε ειδικευμένοι γιατροί. Ακόμη πιο δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον για τις ΜΕΘ της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης. Εκεί οι κενές θέσεις ήταν 5, όμως ουδείς εκδήλωσε ενδιαφέρον.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση