HomeHL-EconomyΚτηματολόγιο: Τρέχουν για υπογραφές στις μελέτες μέχρι τα τέλη Γενάρη

Κτηματολόγιο: Τρέχουν για υπογραφές στις μελέτες μέχρι τα τέλη Γενάρη

Για τη νέα γενιά κτηματογράφησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Aμέσως μετά τις γιορτές αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για τις μελέτες της νέας γενιάς κτηματογράφησης αλλά και όσες παραμένουν ως εκκρεμότητα από τα προηγούμενα προγράμματα. Το ΚΤΗΜΑ 16, κινδυνεύει να στοιχειωθεί αφού ένα χρόνο μετά την ανάδειξη των αναδόχων, υπογραφές δεν έχουν πέσει. Η ΕΚΧΑ έχει αποδώσει τις σοβαρές αποκλίσεις στην έλλειψη επιβλέποντων μηχανικών που επιχειρείται να επιλυθεί –μέσω τροπολογίας που ψηφίστηκε το καλοκαίρι- με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Ωστόσο η πίεση του χρόνου αλλά και των δανειστών αναμένεται να κλείσουν τις επόμενες εβδομάδες το θέμα, με την υπογραφή 31 συμβάσεων. Από αυτές οι 4 είναι από παλιότερα προγράμματα (ΚΤΗΜΑ 11 και οι υπόλοιπες αφορούν το ΚΤΗΜΑ 16 (αντιστοιχεί στο 64% της έκτασης της χώρας και στο 43% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων).

Για τις υπόλοιπες πέντε μελέτες υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές λόγω προσφυγών μεταξύ των μελετητών. Όπως αναφέρεται και στο συμπληρωματικό μνημόνιο, οι συμβάσεις πρέπει να υπογραφούν προκειμένου το εθνικό κτηματολόγιο να είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2020. Επίσης μέχρι το Φεβρουάριο του 2018,οι αρχές θα πρέπει να καταρτίσουν έναν χάρτη πορείας και ένα χρονοδιάγραμμα με βασικά σημεία την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και την κύρωση των δασικών χαρτών, με τελική προθεσμία και για τα δύο την 31η Δεκεμβρίου του 2020.

Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του έργου στις 8 Δεκεμβρίου βγήκε η πρόσκληση προς την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ (ΕΚΧΑ) για την υποβολή προτάσεων έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», συνολικού ύψους 83,7 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στην σύνταξη των προσωρινών κτηματολογικών υποβάθρων (ψηφιακοί χάρτες που απεικονίζουν τα προσωρινά όρια των ακινήτων και τους ιδιοκτήτες τους) και στην συνέχεια την κτηματογραφική βάση δεδομένων για την ανάρτηση στις περιοχές αυτές.

Η πρόσκληση αφορά τη νέα γενιά κτηματογράφησης κυρίως περιοχές αγροτικές ή ορεινές, σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Θεσσαλία, Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη. Οι συγκεκριμένες περιοχές αφορούν σε 3.979 κοινότητες της χώρας με συνολική έκταση περίπου τα 83.500 Km2 (64%). Ο πληθυσμός που εμπλέκεται στην κτηματογράφηση και στη λειτουργία του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια άτομα, κατοίκους των εν λόγω περιοχών ή πολίτες που έχουν δικαιώματα σε αυτές. Το έργο θα εξυπηρετεί περισσότερες από 276.000 συναλλαγές γης ετησίως στις περιοχές τις οποίες καλύπτει και θα επηρεάζει περί τα 600.000 δικαιώματα.

Σήμερα το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί στο 7,6% της έκτασης της χώρας, καλύπτοντας 10,3 εκατ. δικαιώματα (26,4%). Υπό κτηματογράφηση βρίσκεται περίπου το 24,3% της έκτασης της χώρας που αντιστοιχεί σε 9,9 εκατ. δικαιώματα (25,3%).

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση