HomeΚΟΣΜΟΣΝότιο Σουδάν: Εκατοντάδες 170 νεκροί στις συγκρούσεις μεταξύ φυλών

Νότιο Σουδάν: Εκατοντάδες 170 νεκροί στις συγκρούσεις μεταξύ φυλών

Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περισσότεροι από 170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε μια εβδομάδα στο κεντρικό τμήμα του Νοτίου Σουδάν, στις συγκρούσεις με πολυβόλα και αντιαρματικές ρουκέτες που ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων φυλών λόγω διαφορών για ζώα, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο αριθμός των τραυματιών φτάνει σχεδόν τους 200, πρόσθεσε ο Νταρουάι Μάμπορ Τένι, μέλος του κοινοβουλίου της περιοχής Ουέστερν Λέικς, η οποία βρίσκεται 250 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Τζούμπα.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 60 νεκρούς.

Οι συγκρούσεις αυτές ξέσπασαν όταν μια ομάδα νεαρών ανδρών από τη φυλή Ρουόπ επιτέθηκε σε νεαρούς της φυλής Πακάμ την Τετάρτη και την Πέμπτη. Έκτοτε γίνονται συνέχεια επιθέσεις σε αντίποινα.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε και στις δύο πλευρές περισσότερους από 170 νεκρούς. Συνολικά 342 σπίτια έχουν πυρποληθεί και σχεδόν 1.800 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί», δήλωσε άλλο μέλος του κοινοβουλίου της περιοχής.

Ο Σάντρακ Μπολ Μαασόκ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης, σημείωσε εξάλλου ότι η μεγάλη διαθεσιμότητα που υπάρχει σε όπλα περιπλέκει τις προσπάθειες για να τεθούν υπό έλεγχο οι συγκρούσεις αυτές.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε, την Δευτέρα, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε αυτήν την περιοχή και σε αυτές που βρίσκονται γύρω της. Επίσης έδωσε εντολή στον στρατό να αναπτύξει δυνάμεις για την καταστολή των συγκρούσεων.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, UNMISS, ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι στρατιώτες της βοηθούν στην απομάκρυνση των οδοφραγμάτων που έχουν στήσει οι συγκρουόμενες πλευρές σε μια προσπάθεια να ανοίξουν οι δρόμοι, ώστε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα οι άνθρωποι και να μεταφέρονται τα εμπορεύματα.

Το Νότιο Σουδάν είχε βυθιστεί σε πόλεμο το 2013 όταν μια πολιτική διαφωνία μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του πρώην αντιπροέδρου του Ρικ Μασάρ κλιμακώθηκε και γενικεύτηκε σε σύρραξη.

Κατά τον πόλεμο αυτόν σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και εκτοπίστηκε περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση