HomeΚΟΣΜΟΣΚάτι κινείται έντονα στο Σκοπιανό -Επιδιώκουν λύση και για το όνομα

Κάτι κινείται έντονα στο Σκοπιανό -Επιδιώκουν λύση και για το όνομα

Διαπραγμάτευση Βρυξελλών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με στόχο αλλά και βάσιμες ελπίδες να ολοκληρωθεί η προσπάθεια προσέγγισης Ελλάδας και ΠΓΔΜ και -κυρίως- να επιλυθεί οριστικά η ονοματολογική διαφορά, στο πρώτο εξάμηνο του 2018, συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη μέρα στις Βρυξέλλες οι επαφές Αθηνών και Σκοπίων, υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Τόσο στις δυο ενδιαφερόμενες χώρες όσο και στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί αισθητά από της αναλήψεως της πρωθυπουργίας στην ΠΓΔΜ από τον κ. Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έχει δημόσια δηλώσει ότι στόχος του είναι να τερματισθεί, “με τις όποιες θυσίες εκ μέρους του”, το ζήτημα του ονόματος, προκειμένου να επισπευσθούν οι διεργασίες ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Χθες, ο κ. Νίμιτς είχε χωριστές επαφές με τους δύο αρμόδιους διαπραγματευτές, τους κ.κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη από πλευράς Ελλάδος και Βάσκο Ναουμόφσκι από την ΠΓΔΜ που βρίσκονται με τους συνεργάτες τους στις Βρυξέλλες. Μετά την ολοκλήρωση των σημερινών επαφών, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν δηλώσεις από τον κ. Νίμιτς, ο οποίος είναι διατεθειμένος να προωθήσει, στο αμέσως επόμενο διάστημα, ταχύτατο ρυθμό συνομιλιών υπό την αιγίδα του, προκειμένου να υπάρξει οριστική επίλυση του προβλήματος του ονόματος μέσα στο πρώτο εξάμηνο του2018, όπως δείχνουν να θέλουν οι δυο πλευρές αλλά και η Ουάσινγκτον. Το ενδιαφέρον της τελευταίας για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος του ονόματος, επαναβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Τίλερσον με τον Σκοπιανό ομόλογό του κ. Ντιμιτρόφ στην αμερικανική πρωτεύουσα αλλά και από την κίνηση να αναβαθμισθεί η διπλωματική παρουσία στην ΠΓΔΜ.

Χαρακτηριστικό του καλού κλίματος που επικρατεί στις συνομιλίες, είναι ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών αποτελούνται, πλέον, από δύο άτομα η καθεμία. Βασικός τους στόχος, είναι να κλείσουν “κεφάλαια” όπου μπορούν να σημειωθούν γρήγορα βήματα, ώστε η συζήτηση να προχωρήσει στο κύριο θέμα, το ονοματολογικό. Οι αντιπροσωπίες θα σηκώσουν το κύριο βάρος της “λάντζας” των διαπραγματεύσεων, στόχος όμως είναι οι συνομιλίες να περάσουν από το διπλωματικό-τεχνοκρατικό επίπεδο σε καθαρά πολιτικό πεδίο, με συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών αλλά ακόμη και σ’ επίπεδο κορυφής, μιαν απ’ ευθείας συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ.

Τα Σκόπια, έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την ταχεία μεθόδευση συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο. Την προοπτική αυτή δεν βλέπει αρνητικά ούτε η Αθήνα, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις ως προς τον χρόνο και “βλέπει” την συνάντηση αρκετά αργότερα, με βασικό σκεπτικό ότι μια τέτοια επαφή κορυφής σκόπιμο είναι να πραγματοποιηθεί σε φάση κατά την οποία οι δυο πλευρές θα έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες συγκλίσεις, και δεν θα καταλήξει στο να επιβεβαιώσει, απλώς, πιθανή διαφωνία.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018, κρίνεται ως ο ιδανικός χρόνος για την τακτοποίηση της πολυετούς διαφοράς περί το όνομα, εκ του λόγου ότι Ιούνιο και Ιούλιο του ’18 θα πραγματοποιηθούν οι Σύνοδοι Κορυφής ΕΕ και ΝΑΤΟ αντίστοιχα, κατά τις οποίες ελπίζεται (κυρίως από πλευράς ΗΠΑ) να αποφασισθεί η ευρωαντλαντική ένταξη της ΠΓΔΜ, κάτι όμως που προϋποθέτει ότι θα έχει λήξει το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας- άρα και του ελληνικού βέτο για την ένταξη.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, δείχνουν ότι τα Σκόπια θα ωφεληθούν πολλαπλά από την επίλυση της ονοματολογικής διένεξης-και την συνακόλουθη ευρωαντλαντική τους ένταξη. Και αυτό, το έχει συνειδητοποιήσει πλήρως ο νέος πρωθυπουργός κ. Ζάεφ, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ευθέως ότι δεν ωφελεί την ΠΓΔΜ η διαιώνιση του προβλήματος και πως ο ίδιος είναι διατεθειμένος ακόμη και να χάσει τις επόμενες εκλογές, προκειμένου να πετύχει την προώθηση του εθνικού συμφέροντος.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση