HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣχέδιο «δύο ταχυτήτων» για το ΦΠΑ στα νησιά αναζητά η κυβέρνηση

Σχέδιο «δύο ταχυτήτων» για το ΦΠΑ στα νησιά αναζητά η κυβέρνηση

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως ένα θέμα ανοιχτό προς συζήτηση με τους δανειστές, εμφανίζει το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, η κυβέρνηση. Όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους νησιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε εκτενώς το προσφυγικό και εξετάστηκε ένα σχέδιο για νησιά “δύο ταχυτήτων”. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και εφόσον οι Θεσμοί συμφωνήσουν,  θα μπορούσε να εφαρμοστεί προκειμένου να μην αυξηθεί οριζόντια ο ΦΠΑ και στα 32 νησιά από 1/1/2018.

Το, μέχρι στιγμής,  αδιέξοδο στην εξεύρεση λύσης  έχει χτυπήσει  καμπανάκι στους βουλευτές που εκλέγονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, καθότι δέχονται τις πιέσεις των επαγγελματιών και του τουριστικού κλάδου. Η αδιάλλακτη στάση των δανειστών για διατήρηση των μειωμένων  συντελεστών  ΦΠΑ στα νησιά, τα οποία χειρίζονται και την προσφυγική κρίση,  φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, καθότι μετά τους πλειστηριασμούς αποτελεί ένα ακόμα θέμα με άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που συζητήθηκε,  στη συνάντηση των βουλευτών με τον πρωθυπουργό, είναι σε εκείνα τα νησιά που πληρούν  συγκεκριμένα κριτήρια  (αγοράς, γεωγραφικών, πληθυσμιακών, οικονομικοινωνικό προφίλ) να παραμείνει  μειωμένος ο ΦΠΑ. Όπως για παράδειγμα η Λέσβος που πλήττεται από το προσφυγικό, ή η Κως που ακόμα αποκαθιστά τις ζημιές  της από τον πρόσφατο σεισμό.

Επίσης, προτάθηκε στα νησιά στα οποία ο ΦΠΑ τελικά θα αυξηθεί θα καλυφθεί η απώλεια με άλλους τρόπους, όπως φορολογικά  ή ενισχυτικά – επιδοματικά, και πάλι βάσει κριτηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι βουλευτές Χίου Αντρέας Μιχαηλίδης, Λέσβου Γιώργος Πάλλης και Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης  συναντήθηκαν και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στη συνάντηση, οι τέσσερις βουλευτές  υπογράμμισαν την κεφαλαιώδη σημασία που έχει για τους νησιώτες η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, τόσο για τη βιωσιμότητα της οικονομικής και κοινωνικής τους δραστηριότητας, όσο και ως αποτέλεσμα πετυχημένων κοινωνικών διεκδικήσεων. Εξέθεσαν στον Υπουργό τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα νησιά όπου το καθεστώς αυτό διατηρείται ακόμα και του μετέφεραν την ομόθυμη απαίτηση των τοπικών κοινωνιών για την παράτασή του.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση