HomeΕΛΛΑΔΑΒενιζέλος: Όσα λέει ο Πρόεδρος είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση

Βενιζέλος: Όσα λέει ο Πρόεδρος είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση

Η αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη χθεσινή συνάντηση Παυλόπουλου – Ερντογάν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο διεθνής παραστάτης της χώρας, αλλά με την προσυπογραφή, δηλαδή με την ευθύνη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είναι αυτή που καθορίζει την εξωτερική πολιτική και, προφανώς, όσα λέει ο Πρόεδρος είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, τελούν υπό την έγκριση της κυβέρνησης και δεσμεύουν τη χώρα», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα FM» για τα όσα διεμείφθησαν στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «δεν συνηθίζεται να διεξάγεται μία τηλεοπτική διπλωματική διαπραγμάτευση, μάλιστα επί λεπτομερειών, με ανταλλαγή επιχειρημάτων. Στις διπλωματικές επαφές κυριαρχεί το στοιχείο της εμπιστευτικότητας, του απορρήτου και στην αρχή ανταλλάσσονται κάποια τυπικά λόγια που δημιουργούν ένα κλίμα σχετικά φιλικό κάθε φορά, προκειμένου να μπορεί να διεξαχθεί μία ουσιαστική συζήτηση και στο τέλος γίνονται κάποιες ανακοινώσεις, οι οποίες απηχούν τις ισορροπίες, που έχουν διαμορφωθεί με στόχο πάντοτε να διατηρούνται οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοικτοί».

Αφού τόνισε ότι δεν ασκεί αντιπολιτευτική κριτική για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έθεσε θέματα κυριαρχίας ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ειπώθηκαν πράγματα στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας και σε επίπεδο Πρωθυπουργού, και στις συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες, τα οποία έχουν ουσία και τα οποία προωθούν τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε τις δηλώσεις Ερντογάν για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης και τα όσα ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «η Συνθήκη της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, του 1969, που ισχύει, είναι όχι απλώς μία Συνθήκη, αλλά μία κωδικοποίηση των γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, που μας λέει πώς ερμηνεύονται οι Συνθήκες. Πώς ερμηνεύονται, πώς αναθεωρούνται, πώς τροποποιούνται, πώς καταργούνται, όλο το Δίκαιο των Συνθηκών. Στη Συνθήκη λοιπόν της Βιέννης, υπάρχει η ρητή πρόβλεψη για τις συνθήκες που καθορίζουν σύνορα, μεθοριακές γραμμές. Σε αυτές δεν ισχύει ούτε καν η δυνατότητα τροποποίησης, πρέπει να υπάρχει απόλυτη σαφήνεια και απόλυτη σταθερότητα. Υπάρχει ρητή εξαίρεση, ακριβώς γιατί πρέπει να υπάρχει απόλυτη σταθερότητα των συνόρων».

Τέλος σχολίασε θετικά την καταγραφή στις δημοσκοπήσεις του Κινήματος Αλλαγής αναφέροντας ότι είναι σημαντικό να έχει καλούς οιωνούς στο ξεκίνημά του το εγχείρημα αυτό, εφόσον έπαψε δημοσκοπικά πλέον να μετριέται χωριστά ως οντότητα και το Ποτάμι. «’Αρα είναι σημαντικό να έχουμε μία ενιαία μέτρηση και να έχουμε μία νέα αφετηρία. Βεβαίως το παιχνίδι παίζεται στα ζητήματα ουσίας, στην προγραμματική αντίληψη, δηλαδή στην πρόταση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο, δεν είναι αυτονόητο», κατέληξε.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση