HomeHL-EconomyΝέο ραντεβού Κυβέρνησης – Θεσμών στη Νέα Υόρκη

Νέο ραντεβού Κυβέρνησης – Θεσμών στη Νέα Υόρκη

Για επενδύσεις και προαπαιτούμενα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο περιθώριο της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα και της «μετακίνησης» της επικαιρότητας από τα προαπαιτούμενα, στα εθνικά θέματα ξεκινά μία «μετακόμιση» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο κ. Τσακαλώτος (ως βασικός ομιλητής) αλλά και οι Παπαδημητρίου, Πιτσιλής, Κουντουρά, τραπεζίτες και επικεφαλής μεγάλων εταιρειών κάνουν βαλίτσες για την Νέα Υόρκη και το επενδυτικό συνέδριο Capital Link που λαμβάνει χώρα την Δευτέρα.

Το παρών θα δώσουν και οι επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών από πλευράς ΕΕ (Declan Costello από πλευράς Κoμισιόν, Francesco Drudi από πλευράς ΕΚΤ και Nicola Giammarioli από πλευράς ESM), ενώ προς το παρόν δεν προβλέπεται συμμετοχή εκπροσώπου του ΔΝΤ.

Μάλιστα ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται από χθες στη Ν. Υόρκη, σχεδιάζει σειρά επαφών – κυρίως με επενδυτικές εταιρείες – στο περιθώριο του συνεδρίου αλλά και της παραμονής του στις ΗΠΑ  θα παραβρεθεί επίσης στην  εκδήλωση «Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης» την Τρίτη,  θα κληθεί να σημάνει την λήξη των εργασιών της ημέρας στο Χρηματιστήριο και θα παραθέσει συνέντευξη τύπου.

Εδώ και καιρό η ανάγκη μιας «ομαλής» χρονικά ολοκλήρωσης της πρώτης τεχνικής συμφωνίας (SLA) είχε συνδεθεί με την προσπάθεια να μην υπάρχουν «σκιές» στο συγκεκριμένο ταξίδι, που έχει διπλό αντικείμενο: Να γίνει μία θετική παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας με στόχο κεφάλαια για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων.

Η παρουσία των Θεσμών όμως δίδει το περιθώριο ενός νέου γύρου «ζυμώσεων» με την ελληνική πλευρά για τα προαπαιτούμενα αλλά και για τα ανοικτά μέτωπα με επίκεντρο το ύψος της δόσης (που έχει πολύ χαμηλή βάση εκκίνησης στα 5 δις. ευρώ), τα επόμενα βήματα για το χρέος και τα επόμενα βήματα έως την πολιτική συμφωνία που επιχειρείται στις 22/1.

Μήνυμα εξ’ αποστάσεως θα απευθύνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χθες ανακάτεψε την «τράπουλα» στο πεδίο άντλησης ρευστότητας.  Θεωρώ ότι θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά δεν είναι τόσο κρίσιμο για εμάς όπως πιστεύαμε προηγουμένως, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNBC. Πρόσθεσε ότι δεν είναι στόχος για μας να έχουμε πρόσβαση στο QE πριν από το τέλος του προγράμματος».

Μένει να φανεί πως η νέα αυτή «τοποθέτηση» της κυβέρνησης αλλά και η πορεία των αποδόσεων των ομολόγων που προς το παρόν καταγράφουν μεγάλη βελτίωση πως θα αποτιμηθεί στις συναντήσεις που θα γίνουν στην Ν.Υ. αλλά και στα επόμενα βήματα που θα καταστρώσει η κυβέρνηση

Κλειδί η εφαρμογή

Η πρώτη και βασικότερη «δέσμευση» όμως της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει την νέα γενιά από προαπαιτούμενα. Και πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Μετά της επαφές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η κυβέρνησης θα πρέπει να σηκώσει «μανίκια» αποδεικνύοντας την επόμενη Τετάρτη ότι οι πλειστηριασμοί γίνονται και μάλιστα επεκτείνονται σε όλη την επικράτεια και για χρέη στο δημόσιο, ότι οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν, ότι οι δεκάδες νομοθετικές διατάξεις έρχονται στη Βουλή με ομαλότητα και εγκαίρως, δηλαδή στην πλειονότητά τους πριν την 22α Δεκεμβρίου.

Στα κρίσιμα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται και η ενέργεια, με την ΔΕΗ και τον ΔΕΣΦΑ, οι διατάξεις για τις απεργίες (σ.σ. η διάταξη αποσύρθηκε από τη Βουλή και θα επανακατατεθεί), οι παρεμβάσεις για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο, για την χρηματοδότηση των κομμάτων, για το Κτηματολόγιο, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.

Όλα πρέπει να είναι όλα έτοιμα, πριν την 22α Ιανουαρίου που συνεδριάζει το Eurogroup. Εκεί θα παρουσιαστεί η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν και αν είναι θετική θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για την 3η αξιολόγηση και (σε αυτό το σενάριο) το πακέτο δόσεων μπορεί να έρθει αρχές Φεβρουαρίου.

Σε εκκρεμότητα πέρα από τη δόση παραμένουν πιθανά αντισταθμιστικά της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα 32 νησιά του Β. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Αυτό που είναι δεδομένο προς το παρόν είναι η μετακίνηση κονδυλίων από άλλες δράσεις του ΠΔΕ.

Επίσης, μένει να φανεί πως θα προσδιοριστεί ο ρόλος του ΔΝΤ και αναλόγως πως θα κλειδώσουν (στην επόμενη αξιολόγηση) τα πακέτα μέτρων και αντίμετρων του 2019-2020.

capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση