HomeHL-WorldΣτις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον Γιούνκερ η Τερέζα Μέι

Στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον Γιούνκερ η Τερέζα Μέι

Πότε θα γίνει η συνάντηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ταξιδεύουν προς τις Βρυξέλλες όπου θα έχουν νέες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της Μέι.

Η συνάντηση των τεσσάρων αναμένεται να γίνει στις 08:00 (ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η πρωθυπουργός ταξιδεύει για τις Βρυξέλλες για περαιτέρω συναντήσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το Μπρέξιτ», σημείωσε. «Η πρωθυπουργός και ο Ντέιβιντ Ντέιβις (…) θα συναντηθούν με τον πρόεδρο (της Κομισιόν) Γιούνκερ και τον Μισέλ Μπαρνιέ λίγο πριν από τις 07:00 ώρα Βρυξελλών», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ο Γιούνκερ μίλησε «τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ και κατόπιν με την (βρετανίδα ομόλογό του) Τερέζα Μέι. Κάνουμε πρόοδο, αλλά δεν έχουμε ακόμη φθάσει στην κατάληξη» της διαπραγμάτευσης, είχε εξηγήσει. Βρυξέλλες και Λονδίνο συνεχίζουν την κούρσα προκειμένου να μπορέσουν να καταλήξουν μέσα στην εβδομάδα σε μια συμφωνία για τους βασικούς όρους του διαζυγίου της Βρετανίας και της ΕΕ, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, που αφορούν τη μελλοντική διμερή σχέση και ειδικά την εμπορική σχέση.

Οι Ευρωπαίοι είχαν δώσει προθεσμία ως την Κυριακή στο ΗΒ για την οριστικοποίηση αυτής της πρώτης προσωρινής συμφωνίας, προκειμένου να δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο ώστε οι ηγέτες των 27 να τη μελετήσουν και να συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου να περάσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από τη δική του πλευρά έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει μια δήλωση στον Τύπο όσον αφορά την πορεία των συνομιλιών για το Brexit σήμερα στις 07:50 (08:50 ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι η Αρλίν Φόστερ, η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού ενωτικού κόμματος που υποστηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, διαπραγματευόταν ως τις πρώτες πρωινές ώρες σχετικά με το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Democratic Unionist Party, DUP). Η Αρλίν Φόστερ πρόκειται να κάνει μια ανακοίνωση για το ζήτημα εντός της ημέρας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση