HomeHL-9Τουρισμός: Αισιόδοξα τα μηνύματα, ξεκίνησαν οι προκρατήσεις

Τουρισμός: Αισιόδοξα τα μηνύματα, ξεκίνησαν οι προκρατήσεις

Τουριστικοί παράγοντες μιλούν στο cretapost.gr για την επιτυχία του 2017

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καθώς το 2017 οδεύει προς την εκπνοή του, ο απολογισμός της τουριστικής σεζόν κλείνει με θετικό πρόσημο. Ο τουρισμός ένας από τους βασικότερους μοχλούς ανάπτυξης της Κρήτης, κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα με τη φετινή χρονιά να χαρακτηρίζεται από άποψη αφίξεων ως η καλύτερη, ενώ την ίδια ώρα τα μηνύματα για την περίοδο του 2018 είναι το ίδιο αισιόδοξα.

Παράγοντες του τουρισμού στο Ηράκλειο μιλούν στο cretapost.gr κάνοντας τον απολογισμό τους για τη χρονιά που πέρασε αλλά και καταθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για τη νέα σεζόν που αναμένεται να κινηθεί στα ίδια αυξημένα επίπεδα με φέτος.

«Οι προκρατήσεις ξεκίνησαν»

Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τη νέα περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Χαλκιαδάκη, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου. «Βλέπουμε στην πράξη» μας είπε χαρακτηριστικά «ότι οι προκρατήσεις για το 2018 έχουν ήδη ξεκινήσει, κάτι που είχε διαφανεί και από τις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις. Υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει και για το 2018 μεγάλη ροπή προς την Ελλάδα».

Και αυτή τη φορά πάντως ο μεγαλύτερος όγκος των προκρατήσεων προέρχεται από τους παραδοσιακούς επισκέπτες της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα, δηλαδή τους Γερμανούς και τους τουρίστες που προέρχονται από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

«Χρονιά τεσσάρων ταχυτήτων»

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της φετινής τουριστικής περιόδου ήταν η εξάμηνη διάρκειά της, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες πλέον ελπίδες ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς ο στόχος – εστίαση για τη μετατροπή της Κρήτης σε έναν ολόχρονο προορισμό μπορεί στο άμεσο κιόλας μέλλον να γίνει πραγματικότητα.

Παραδοσιακά, η τουριστική κίνηση στην Κρήτη κορυφώνεται στο διάστημα «από τις 2 έως τις 15 Αυγούστου» λέει ο κ. Μιχάλης Βλάτακης, πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης και επισημαίνει με έμφαση πως οι τελευταίοι τουρίστες έφυγαν από την Κρήτη στις αρχές του Νοεμβρίου. Μάλιστα, φαίνεται πως οι μήνες του φθινοπώρου ήταν που έκαναν φέτος τη διαφορά, καθώς Σεπτέμβριος και Οκτώβριος κινήθηκαν σε αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Στην ίδια εκτίμηση καταλήγει και ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης ο οποίος επισημαίνει ότι οι καλύτεροι μήνες του 2017 ως προς την τουριστική κίνηση ήταν ο Μάιος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος.

Ο κ. Βλατάκης από την πλευρά του έκανε λόγο για «χρονιά τεσσάρων ταχυτήτων» σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Η φετινή ήταν χρονιά τεσσάρων ταχυτήτων. Καταρχήν πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε προβλέψει ότι η αύξηση στην τουριστική κίνηση για το 2017 θα φτάσει το 10% και πράγματι δεν διαψευστήκαμε. Όσον αφορά στα ξενοδοχεία, πιστεύουμε σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία πως όταν ολοκληρωθεί ο απολογισμός τους θα προκύψει αύξηση στα έσοδά τους σε σχέση με πέρυσι της τάξεως του 4-5% κι αυτό γιατί είχαν δώσει αρκετές προκρατήσεις, δηλαδή κρατήσεις εκπτωτικές. Όσον αφορά στον δικό μας κλάδο, των τουριστικών πρακτόρων, θα λέγαμε ότι κινηθήκαμε στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Τα έσοδα τα δικά μας κατά βάση προκύπτουν από τις εκδρομές. Ωστόσο, φέτος η οικονομική δυνατότητα των επισκεπτών που είχαμε δεν ήταν η αναμενόμενη. Οι τουρίστες δηλαδή δεν βγήκαν έξω από τα ξενοδοχεία και δεν έγιναν οι προσδοκόμενες εκδρομές. Συνεπώς, κατά μέσο όρο, θα λέγαμε ότι κινηθήκαμε στα ίδια επίπεδα.

Η τέταρτη και τελευταία ταχύτητα, η οποία δυστυχής ήταν και … όπισθεν αφορά στην κίνηση άλλων επιχειρήσεων όπως καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ. Εκεί δυστυχώς ο απολογισμός είναι αρνητικός, καθώς οι τουρίστες παρέμεναν στα ξενοδοχεία τους και δεν ξόδεψαν χρήματα έξω από αυτά».

Διαφήμιση
Διαφήμιση