HomeΕΛΛΑΔΑΑβραμόπουλος: Οι έλεγχοι στα σύνορα Σένγκεν πρέπει να σταματήσουν

Αβραμόπουλος: Οι έλεγχοι στα σύνορα Σένγκεν πρέπει να σταματήσουν

Βάσει εκτιμήσεων κινδύνου οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η προσωρινή επαναφορά ελέγχων στα σύνορα Σένγκεν πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος την Πέμπτη στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι έχει έρθει η στιγμή για επιστροφή στην κανονική λειτουργία του χώρου Σένγκεν και προσέθεσε ότι όλες οι πλευρές εργάζονται από κοινού για την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του.

Η ενίσχυση του χώρου Σένγκεν και η μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ. Ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι σε θέση, έως το τέλος του Ιουνίου, να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και να μεταβούν από την κατάσταση κρίσης σε ένα σταθερό, λειτουργικό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης. «Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στο μέλλον. Δεν είμαστε εκεί όπου βρισκόμασταν πριν από τρία χρόνια. Έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο, πρέπει, όμως, να γίνουν πολύ περισσότερα και η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών έχει μεγάλη σημασία», ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι: «Οι βελγικές αρχές πραγματοποιούν μη συστηματικούς αστυνομικούς ελέγχους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών βάσει εκτιμήσεων κινδύνου».

«Aυτή είναι η ενημέρωση που λάβαμε από τις βελγικές αρχές» ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η εκπρόσωπος της Επιτροπής, έπειτα από ερώτημα που υπέβαλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής με αφορμή καταγγελίες Ελλήνων ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε, παράλληλα, ότι με βάση τον κώδικα συνόρων Σένγκεν, οι αστυνομικοί έλεγχοι επιτρέπονται και μάλιστα ενθαρρύνονται αντί των πλήρων συνοριακών ελέγχων.

tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση