HomeΕΛΛΑΔΑΤι έφερε στα φαρμακεία η γ’αξιολόγηση: Διευρυμένο ωράριο, υποχρεωτικές οι διανυκτερεύσεις

Τι έφερε στα φαρμακεία η γ’αξιολόγηση: Διευρυμένο ωράριο, υποχρεωτικές οι διανυκτερεύσεις

Νέο, πιο αυστηρό πλαίσιο στο ωράριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανατροπές φέρνει στο χώρο των φαρμακείων η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών συμφώνησαν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας νέο πλαίσιο για το ωράριο των φαρμακείων.

Δυο είναι οι πυλώνες του νέου πλαισίου λειτουργίας των φαρμακείων: Το διευρυμένο ωράριο όπως το προέβλεπε και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ από το 2011 καθώς και οι υποχρεωτικές διανυκτερεύσεις και διημερεύσεις των φαρμακείων.

Υπενθυμίζεται ότι η απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που είχαν τεθεί από τους εκπροσώπους της τρόικας από το 2011 για το πεδίο των φαρμακείων. Ωστόσο, το άνοιγμα των φαρμακείων τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, το πρωί του Σαββάτου και γενικώς η λειτουργία τους πέραν του κλασικού ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, δίχασε τον κλάδο.

Το τοπίο που έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι άναρχο, με άλλα φαρμακεία να λειτουργούν με το λεγόμενο διευρυμένο ωράριο, δηλαδή δυνητικά συνεχόμενο ωράριο από τις 8πμ ως τις 11μμ και άλλα να ακολουθούν το παλαιό ωράριο σε πρωινή και απογευματινή λειτουργία. Ωστόσο, όλοι, και οι λεγόμενοι διευρυμένοι και οι φαρμακοποιοί που ακολουθούν το κλασικό ωράριο λειτουργίας, έχουν αρνητική συμμετοχή και ευθύνη στο πρόγραμμα των διανυκτερεύσεων καθώς επικαλούνται διάφορους λόγους για να μην εντάσσονται σε αυτό και να απαλλάσσονται από τις εφημερίες.

Γεγονός βεβαίως που έχουν βιώσει οι πολίτες καθώς τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση εφημερεύοντος φαρμακείου προσλαμβάνει χαρακτηριστικά μεγάλης ταλαιπωρίας για όποιον άτυχο βρεθεί σε αυτή τη θέση. Τα φαρμακεία που εφημερεύουν μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού ακόμη και σε πολυπληθείς δήμους και οι αποστάσεις που καλούνται να κάνουν οι πολίτες για να βρουν το φάρμακο που χρειάζονται είναι πολύ μεγάλες.

Με τις αρρυθμίες στο ωράριο των φαρμακείων να εντείνονται τα τελευταία χρόνια, ο επαναπροσδιορισμός του ωραρίου ήταν μονόδρομος. Η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει τους εκπροσώπους των θεσμών για την ανάγκη θέσπισης «πλαφόν» στις ώρες λειτουργίας. Συγκεκριμένα, η πρόταση του υπουργού Υγείας ήταν να υπάρχει «μερική απελευθέρωση» στο ωράριο και να ταυτίζονται οι ώρες λειτουργίας των φαρμακείων με τις ώρες της αγοράς.

Όπως ανακοίνωσε όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος συμφωνήθηκε τελικά η επαναρρύθμιση του ωραρίου των φαρμακείων και θεσπίζονται υποχρεωτικά το ελάχιστο ωράριο καθώς και οι διανυκτερεύσεις και διημερεύσεις για όλους τους φαρμακοποιούς. Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα αποτυπωθούν αυτές οι αλλαγές και νομοθετικά δεν είναι ακόμη καθορισμένο, είναι βέβαιον όμως πως οι φαρμακοποιοί δεν προτίθενται να…παραδοθούν αμαχητί, δηλαδή χωρίς κινητοποιήσεις και δικαστικές κινήσεις, στις νέες ρυθμίσεις για τον κλάδο τους.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση