HomeHL-World«Mr Bitcoin» στον Αρειο Πάγο: Δεν θέλω να με εκδώσετε στις ΗΠΑ, φοβάμαι

«Mr Bitcoin» στον Αρειο Πάγο: Δεν θέλω να με εκδώσετε στις ΗΠΑ, φοβάμαι

Κατηγορείται για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενώπιον του Αρείου Πάγου που αποφασίζει για το αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοσή βρέθηκε σήμερα ο Ρώσος «Mr Bitcoin» Αλεξάντερ Βίνικ.

Ο Mr Bitcoin κατηγορείται για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Οι Αμερικανοί τον καταζητούν γιατί φέρεται ότι είχε στήσει ένα τεράστιο πλυντήριο ξεπλένοντας μαύρο χρήμα εγκληματικών οργανώσεων. Ο ίδιος το αρνείται και δηλώνει ότι δεν ήταν ιδιοκτήτης της  πλατφόρμας μέσω της οποίας φέρεται ότι γινόταν το ξέπλυμα.

Ο  38χρονος  Αλεξάντρερ Βίνικ, αντέλεξε κατά της έκδοσής του υποστηρίζοντας ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ.

«Δεν είμαι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας που αναφέρεται», υποστήριξε ενώπιον των δικαστών, «αλλά τεχνικός εμπειρογνώμονας και ασχολούμαι με την παραγωγή κρυπρονομισμάτων σε επίπεδο συμβουλών. Είμαι σύμβουλος»

Σε ερώτηση της προέδρου γιατί δεν θέλει να δικαστεί στις ΗΠΑ ο εκζητούμενος απάντησε:

Βίνικ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για Ρώσο υπήκοο.

Πρόεδρος: Πως έφτασαν οι Αμερικανοί στα ηλεκτρονικά ίχνη σας;

Βίνικ: Δεν κρύβομαι ποτέ. Δραστηριοποιούμαι στο διαδίκτυο με τα στοιχεία της ταυτότητάς μου.  Θέλω να δικαστώ στη Ρωσία

Ο κατηγορούμενος εξήγησε στην απολογία του τους λόγους που δεν θέλει να  εκδοθεί στις ΗΠΑ. Οπως είπε:

«1. Δεν έχω διαπράξει το αδίκημα

  1. Φοβάμαι ότι στις ΗΠΑ θα έχω άδικη δίκη. Οι συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές είναι απάνθρωπες και πιθανόν θα υποστώ βασανιστήρια.
  2. Από το 1999 μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει υπάρξει συμφωνία δικαστικής αρωγής άρα σε κάθε περίπτωση μπορώ να δικαστώ στη Ρωσία
  3. Εχω δυο μικρά παιδιά, 3 και 6 ετών . Η σύζυγός μου εξαιτίας της κράτησής μου παρουσίασε καρκίνο στον εγκέφαλο και ήδη νοσηλεύεται. Πλέον υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά μου να μείνουν ορφανά. Σήμερα κρίνεται το μέλλον της οικογένειάς μου».

Οι συνήγοροι του Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νικ. Πατεράκης και Αλ. Σπυριάδης, είπαν πως δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ ενώ ξεκαθάρισαν πως οι πράξεις για τος οποίες κατηγορείται ο Βινικ δεν έχουν  τελεστεί. Σε κάθε περίπτωση επειδή οι άδικες πράξεις μέσω διαδικτύου θεωρείται ότι διαπράττονται σε κάθε σημείο της γης, άρα και στην Ελλάδα, ζήτησαν να δικαστεί, αν κριθεί ότι πρέπει, από τις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Τι είναι το Bitcoin

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αντιστράτηγος, Μανώλης Σφακιανάκης ο οποίος εξήγησε την λειτουργία του bitcoin λέγοντας πως είναι ένας αλγόριθμος επιβράβευσης που ακόμα δεν θεωρείται νόμισμα. Διαχώρισε δε τις πλατφόρμες σε ‘ανταλλακτήρια στα οποία ανταλλάσσονται  κρυπτονομίσματα και δεν μπορεί να γίνει ξέπλυμα» και σε «εμπορικές πλατφόρμες» όπου δεν απέκλεισε το ξέπλυμα.

Το bitcoin φτιάχτηκε από έναν Ιάπωνα το 2008 (αγνώστων λοιπών στοιχείων) και η αρχική αξία του ήταν 0,001 δολάρια. Η πρώτη εμπορική συναλλαγή ήταν η αγορά μιας….πίτσας!!! αντί 10.000 bit coin. Σήμερα η αξία του είναι στα 12.500 δολάρια το ένα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση