HomeHL-GreeceΚυπριακό, ενέργεια και μετανάστες στην ατζέντα της επίσκεψης Ερντογάν

Κυπριακό, ενέργεια και μετανάστες στην ατζέντα της επίσκεψης Ερντογάν

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας φτάνει την Πέμπτη στις 11 το πρωί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρ’ ότι Τούρκοι κομάντος χτενίζουν ήδη την Αθήνα ενόψει της επίσκεψής του Ταγίπ Ερντογάν, οι τουρκικές προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο καλά κρατούν.

Μόνο τη Δευτέρα, η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε 34 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου. Οι παραβιάσεις έγιναν από δύο τουρκικά φωτογραφικά CN – 235, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν και δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Τα τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, μέχρις ότου αναγνωριστούν και αναχαιτιστούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και την πάγια πρακτική.

Εκτός από την προσωπική φρουρά του Ερντογάν που αποτελείται από 150 Τούρκους σωματοφύλακες, επί ποδός θα βρίσκονται και περίπου 4.000 αστυνομικοί που θα σχηματίσουν ζώνες ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στις περιοχές τις οποίες θα επισκεφτεί ο Τούρκος Πρόεδρος. Επιπλέον, θυμίζοντας τα μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικάνου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, θα ενεργοποιηθεί και μία «ηλεκτρονική «ομπρέλα ασφαλείας» γύρω από τον Τούρκο πρόεδρο.

Πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό εξοπλισμό απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων. Επιπλέον, στις ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ επιτηρώντας την διέλευση και τις ύποπτες κινήσεις ατόμων.

Παράλληλα με τις προετοιμασίες της επίσκεψης, Αθήνα και Λευκωσία φαίνονται αποφασισμένες να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία και να επιδείξουν κοινό μέτωπο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μέχρι και την Πέμπτη, ημέρα άφιξης του Τούρκου Πρόεδρου στην Αθήνα.

Εξάλλου, το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης και Αθήνα και Λευκωσία επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν ένα δομημένο διάλογο για το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Εκτός αυτού θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα, η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας προς όφελος των δύο χωρών, το Μεταναστευτικό αλλά και το ζήτημα της Ασφάλειας. Επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε και ιδιαιτέρως το εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει και υπό ποιους όρους να υποστηρίζει την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν αναμένεται να φθάσει στο Ελ. Βενιζέλος στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης και στη συνέχεια, όπως μεταδίδει η Hurriyet, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος. Αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου Ερντογάν-Τσίπρα.

Ο Ερντογάν θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο με τον Προκόπη Παυλόπουλο το απόγευμα της ίδιας μέρας και την Παρασκευή θα ταξιδέψει ως τη Θράκη και συγκεκριμένα θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και θα μεταβεί στην Κομοτηνή όπου θα προσευχηθεί μαζί με τους συνεργάτες του στο Kırmahalle. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά στην Κομοτηνή θα βρεθεί και η σύζυγός του Τούρκου Προέδρου, Εμινέ, η οποία όμως θα έχει ξεχωριστό πρόγραμμα και την οποία θα συνοδεύει η Μπέτυ Μπαζιάνα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος φρόντισε ήδη να στείλει μέσω μίας δήλωσής του σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο. Χαρακτήρισε την επίσκεψη αυτή ως μια μεγάλη και ιστορική ευκαιρία ουσιαστικής βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά έθεσε και τις προϋποθέσεις για αυτό. «Αν η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου έχει ένα τέτοιο αίσιο αποτέλεσμα, τούτο θα έχει γενικότερη θετική επίπτωση για την Τουρκία και στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μια δέσμευση εκ μέρους της Τουρκίας περί πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου -και ιδίως της Συνθήκης της Λωζάνης- σημαίνει δέσμευση σεβασμού αυτού τούτου του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αφού η Συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει, όπως είναι αυτονόητο θεσμικώς, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και υπ’ αυτό το πνεύμα οργανώνεται η υποδοχή του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, όπως άλλωστε ταιριάζει σε μια επίσκεψη Τούρκου προέδρου που γίνεται έπειτα από 65 χρόνια».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση