HomeΚΟΣΜΟΣ«Μάρτυρας-κλειδί», στέλεχος του FBI θα καταθέσει για τις σχέσεις Τραμπ με Ρωσία

«Μάρτυρας-κλειδί», στέλεχος του FBI θα καταθέσει για τις σχέσεις Τραμπ με Ρωσία

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε το «ΟΚ»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να επιτρέψει την κατάθεση ενός στελέχους του FBI, στο Κογκρέσο, συμφώνησε το υπουργείο Δικαιοσύνης μεταδίδει το CNN. Το στέλεχος αυτό, χαρακτηρίζεται ως μάρτυρας αποφασιστικής σημασίας, καθώς θεωρείται πως ήταν η κύρια επαφή του πρώην πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Κρίστοφερ Στιλ. Ο Στιλ, συνέταξε το περιβόητο «ντοσιέ» αναφορικά με τις σχέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Ρωσία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την παραπάνω εξέλιξη γνωστοποίησε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ αποτελεί το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων διάρκειας ενός μήνα, μετά από την διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου και της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ, την προηγούμενη Τετάρτη, ο πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε με ανάρτησή του στο Twitter, κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αλλά και του FBI, υποστηρίζοντας ότι παρεμποδίζουν την έρευνα που διεξάγει η επιτροπή σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox είχε μόλις δημοσιοποιήσει μία αναφορά υψηλόβαθμου συμβούλου του προέδρου της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Ντέβιν Νούνες σχετικά με την «περιφρόνηση» αιτημάτων του Κογκρέσου από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI κι αναφορικά με την έκδοση κλήσεων για τις καταθέσεις μαρτύρων στην υπόθεση του ντοσιέ. «Δώστε αυτές τις πληροφορίες ΤΩΡΑ!» Έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter.

Ωστόσο, πηγές που έχουν γνώση για τις διαπραγματεύσεις δήλωσαν στο CNN ότι παρά την δημόσια κριτική που ασκεί ο Νούνες, ο ίδιος, συναντήθηκε με αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης περίπου πριν από δύο μήνες. Παράλληλα, μέλη της επιτροπής του είχαν πρόσβαση εντός του περασμένου διμήνου σε διαβαθμισμένα έγγραφα αναφορικά με το ντοσιέ. Στα έγγραφα αυτά, περιέχονταν πληροφορίες σχετικά με το ποιος κι αν πλήρωσε για την συγγραφή του, αλλά και για το αν έγιναν και ποιες ενέργειες από το FBI, αναφορικά με την επιβεβαίωση των στοιχείων και πληροφοριών του.

Στην πραγματικότητα λίγες ώρες πριν την αναφορά του Fox, ο Αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νούνες για την έγκριση του υπουργείου σχετικά με την κατάθεση του υποδιευθυντή του FBI, Άντριου Μάκαμπι από την επιτροπή, καθώς αυτός δεν έχει καταθέσει στον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για την έρευνα σχετικά με την Ρωσία. Ο Μάκαμπι είχε καθήκοντα υπηρεσιακού διευθυντή του FBI από την 9η Μαΐου του 2017, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ. Από την πλευρά του, ο Ρόζενσταϊν ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας, μετά την αυτοεξαίρεση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, για τον οποίο, έχουν δημοσιοποιηθεί πληροφορίες αναφορικά με προεκλογικές συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους.

Ωστόσο, ο Νούνες διατήρησε σε υψηλό τόνο την κριτική του κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου καταλογίζοντας τους «υποκρισία», απειλώντας τους αξιωματούχους τόσο του υπουργείου, όσο και του FBI ότι θα τους κατηγορήσει επίσημη για περιφρόνηση του Κογκρέσου, εάν μέχρι σήμερα το βράδυ, δεν προωθούσαν τα αιτήματα της επιτροπής για την κλήτευση μαρτύρων. «Διαφωνούμε με τους χαρακτηρισμούς του προέδρου και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις επιτροπές του Κογκρέσου, προκειμένου να τους παρέχουμε τις πληροφορίες που ζητούν κι αναφορικά με ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική μας ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, Σάρα Ίσγκουρ Φλόρες.

«Το υπουργείο έχει ήδη διαθέσει σε μέλη της επιτροπής, αλλά και στην ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων αρκετές εκατοντάδες σελίδες διαβαθμισμένων εγγράφων, αλλά έχουν γίνει και πολλές ενημερώσεις. Μεταξύ αυτών, έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις για το αν έχουν γίνει πληρωμές από το FBI σχετικά με την κατάρτιση του ντοσιέ. Παράλληλα, έχουν δοθεί εγκρίσεις για τις καταθέσεις μαρτύρων σύμφωνα με σχετικά αιτήματα. Μεταξύ αυτών, για τον κ. Μάκαμπι, τον κ. (Πίτερ) Στρζοκ», αλλά και σχετικά με το άτομο από το FBI που επικοινωνούσε με τον Στιλ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Οι συνθήκες γύρω από την κατάρτιση του ντοσιέ, αλλά και την χρηματοδότησή του δεν έχουν διευκρινιστεί, ενώ βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής που ασκείται από την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτική και νομική δύνη των εξελίξεων, γύρω από την έρευνα που διεξάγεται σχετικά με την Ρωσία, στις ΗΠΑ.

Στην αρχή, το ντοσιέ είχε χρηματοδοτηθεί από αντιπάλους του Τραμπ στους προκριματικούς εκλογικούς κύκλους για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές, αργότερα, υπήρξε χρηματοδότηση από νομικό γραφείο που συνδέθηκε με την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον αλλά και την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, μέσω της εμπλοκής της εταιρίας Fusion GPS, η οποία, προσέλαβε τον Στιλ. «Οι εργαζόμενοι στην εταιρία που εμπλέκονται στο αναξιόπιστο και Ψεύτικο Ντοσιέ βαδίζουν την 5η λεωφόρο. Ποιος πλήρωσε γι’ αυτό; Η Ρωσία, το FBI ή οι Δημοκρατικοί ή όλοι μαζί;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Τραμπ τον Οκτώβριο στο Twitter. Μετά από δύο ημέρες πρόσθεσε: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης και/ή το FBI θα πρέπει να γνωστοποιήσουν αμέσως ποιος πλήρωσε γι’ αυτό».

Ο Νούνες προχώρησε στην έκδοση κλήσεων έρευνας για τα οικονομικά αρχεία της Fusion GPS τον Οκτώβριο, ενώ αργότερα προχώρησε σε εμπιστευτική συμφωνία με την εταιρία, αλλά και την τράπεζά της. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με δήλωση που είχε κάνει ο Νούνες τον Οκτώβριο «θα εξασφάλιζε την πρόσβαση της επιτροπής του στους λογαριασμούς της εταιρίας, που ήταν απαραίτητοι για την διεξαγωγή της έρευνας».

Ωστόσο, δύο κλήσεις που εκδόθηκαν από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων στα τέλη Αυγούστου προς τον Σέσιονς και τον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι αιτούνταν την διάθεση ενός μεγάλου αριθμού εγγράφων που σχετίζονται με το ντοσιέ. Μεταξύ αυτών και οποιαδήποτε έγγραφα σχετικά με πληρωμές από το FBI προς τον Στιλ, τις προσπάθειες που έγιναν για την επιβεβαίωση των πληροφοριών που περιέχονται στο ντοσιέ. Παράλληλα, η επιτροπή ζητούσε να μάθει αν πληροφορίες που περιέχονται στο ντοσιέ χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση ενταλμάτων παρακολούθησης σε εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας (Foreign Intelligence Surveillance Act) για συνεργάτες της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, όπως ανέφερε επιστολή που έφτασε στο CNN από τον Σεπτέμβριο.

Παρά την δημόσια διαβεβαίωση που είχε δώσει για την μη συμμετοχή του στην έρευνα για την Ρωσία και την παράδοση της αρμοδιότητας αυτής, στον Ρεπουμπλικάνο Μάικ Κοναγουέι από το Τέξας, ο Νούνες υπέγραψε τις παραπάνω κλήσεις. Ο Νούνες βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας για την μυστική επίσκεψη που έκανε τον Μάρτιο στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο Τραμπ ότι οι επικοινωνίες του, παρακολουθούνται από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Παρά την κριτική που του άσκησαν οι Δημοκρατικοί, ο Νούνες υποστήριξε ότι δεν έπραξε κάτι που ήταν έκνομο.

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ από την Καλιφόρνια που συμμετέχει στην επιτροπή, εξέφρασε χθες την ανησυχία του σχετικά με τις καθυστερήσεις στις κλητεύσεις μαρτύρων, ενώ ο ίδιος, έχει ασκήσει κριτική τόσο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και στο FBI για την αποτυχία τους να συνεργαστούν αποτελεσματικά με το Κογκρέσο.

Η έρευνα του FBI για το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, διεξάγεται υπό τον ανεξάρτητο ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ ως προς την απόδοση ποινικών ευθυνών. Η έρευνα αυτή, διεξάγεται ταχύτατα, ενώ το πλαίσιο της διευρύνεται στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πρώην συνεργατών του Τραμπ με την Ρωσία, αλλά και στενών συνεργατών του Αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο. Ο Μιούλερ έχει ζητήσει την διεξαγωγή δημόσιων ακροάσεων στην έρευνα του Κογκρέσου για την Ρωσία, προκειμένου να επιταχυνθεί η έρευνά του.

Το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ το 2016, διερευνούν πέρα τις Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, η αντίστοιχη επιτροπή της Γερουσίας, αλλά και η Επιτροπή Δικαιοσύνης του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση