HomeΓΝΩΜΕΣΕπενδύσεις και περιβάλλον

Επενδύσεις και περιβάλλον

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Tου Γιώργου Πανταγιά Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας POLITY A.E.

Οι επενδύσεις στη χώρα μας για πολλά χρόνια αντιμετωπίζονταν από αρκετούς με επιφυλακτικότητα έως και άρνηση. Κάποιοι έβλεπαν πίσω απ’ αυτές ανομολόγητους σκοπούς. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τις ενοχοποιούσαν, συνδέοντάς τες με τις υποτιθέμενες ληστρικές επιδιώξεις των «κακών» κεφαλαιοκρατών.

Γι’ αυτούς οι επενδυτικές δραστηριότητες ήταν εντελώς αποκομμένες από την ανάπτυξη και ευημερία του τόπου. Πόσω μάλλον από το κοινωνικό όφελος.  Αντιθέτως, αποδείκνυαν τη βουλιμία του κεφαλαίου για αύξηση των κερδών του. Εξ ου και τις είχαν πάντα στο στόχαστρό τους, αμφισβητώντας την αξία και τη χρησιμότητά τους.

Οι αντιδρώντες πίστευαν πως η παραγωγική, οικονομική, και κοινωνική υστέρησή μας ήταν απότοκος του καπιταλιστικού συστήματος. Ενώ άλλοι, ασπαζόμενοι θεωρίες συνωμοσίας, την απέδιδαν στις ξένες δυνάμεις που επιβουλεύονταν την Ελλάδα και τους Έλληνες επειδή είναι ικανοί και έξυπνοι!

Η συγκεκριμένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα απογειώθηκε την περίοδο της κρίσης, γεμίζοντας τις δεξαμενές του λαϊκισμού και του ανορθολογισμού. Έτσι εξηγείται και το ότι η προσέλκυση επενδύσεων στοχοποιήθηκε.

Η στοχοποίηση βρήκε πρόσφορο έδαφος σε όλα τα κόμματα. Είτε διότι τα διέκρινε ιδεολογικοπολιτική καθυστέρηση. Είτε για λόγους ιδεοληπτικούς. Το βέβαιο είναι ότι η λογική του κρατισμού παραμένει δυστυχώς και σήμερα ισχυρή στην πλειονότητα της πολιτικής τάξης.

Ωστόσο, οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της χώρας διαμορφώνουν τις συνθήκες για την απεξάρτησή μας από τις αντιλήψεις -ακόμη και εμμονές- που μας κρατούσαν καθηλωμένους στην άγονη άρνηση. Το σημαντικότερο είναι ότι τώρα φαίνεται να ωριμάζει η σκέψη ότι η έξοδος από την κρίση δεν θα επέλθει με τις συνταγές του παρελθόντος. Ούτε με τη δημοσιονομική μονοκαλλιέργεια.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, «οι επενδύσεις είναι ανάσα για την Ελλάδα και την οικονομία. Προσελκύοντάς τες μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση