HomeΚΟΣΜΟΣΟι μισοί από τους Γεζίντι που απήγαγαν οι τζιχαντιστές αγνοούνται ή παραμένουν όμηροι

Οι μισοί από τους Γεζίντι που απήγαγαν οι τζιχαντιστές αγνοούνται ή παραμένουν όμηροι

Κατά τις επιχειρήσεις του 2014

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σχεδόν οι μισοί Γεζίντι που είχαν απαχθεί πριν από τρία χρόνια από μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) παραμένουν ακόμη υπό ομηρία ή αγνοούνται, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων της κυβέρνησης της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι Γεζίντι, μια κουρδόφωνη μειονότητα οι θρησκευτικές πεποιθήσεις της οποίας έχουν πολλά στοιχεία εσωτερισμού, είχαν υποστεί ιδιαίτερο διωγμό από το ΙΚ. Το 2014 οι τζιχαντιστές είχαν σκοτώσει χιλιάδες μειονοτικούς σε μια περιοχή όπου ζούσαν πολλά μέλη της, το όρος Σίντζαρ, και είχαν απαγάγει χιλιάδες γυναίκες και έφηβες που μετέτρεψαν σε σεξουαλικές σκλάβες.

Οι κουρδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ανακατέλαβαν το Σίντζαρ αποσπώντας το από τους τζιχαντιστές τον Νοέμβριο του 2015. Τον Οκτώβριο του 2017, οι ιρακινές ομοσπονδιακές δυνάμεις απέσπασαν με τη σειρά τους το Σίντζαρ από τους Κούρδους.

Από την 3η Αυγούστου 2014 μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2017, από τα 6.417 μέλη των Γεζίντι που είχαν απαχθεί από τους τζιχαντιστές στην περιοχή του Σίντζαρ μόνο τα 3.207 σώθηκαν ή κατάφεραν να ξεφύγουν, δήλωσε την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαϊρί Μποζάνι, υπουργός αρμόδιος για τις Θρησκευτικές Υποθέσεις στο Κουρδιστάν.

Κατά τα στοιχεία του Μποζάνι, τουλάχιστον 3.210 μέλη της μειονότητας παραμένουν ακόμη σε ομηρία ή αγνοούνται, ανάμεσά τους 1.507 γυναίκες και 1.703 άνδρες. Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει παιδιά, αγόρια και κορίτσια.

Ο αριθμός των ορφανών είναι 2.525, εκ των οποίων τα 1.759 έχασαν τον πατέρα τους, τα 407 τη μητέρα τους και 359 και τους δύο γονείς τους. Εξάλλου, οι γονείς 220 παιδιών παραμένουν ακόμα όμηροι του ΙΚ.

Σύμφωνα με τον Μποζάνι, έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα 47 ομαδικοί τάφοι, ενώ 68 χώροι λατρείας των μειονοτικών καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές.

Από τα συνολικά 550.000 μέλη της μειονότητας των Γεζίντι στο Ιράκ, 100.000 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ άλλα 360.000 εκτοπίστηκαν και ζουν σήμερα στο ιρακινό Κουρδιστάν ή στη Συρία.

Σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη του Αυγούστου, χιλιάδες γυναίκες και έφηβες, ειδικά όσες ανήκαν στη μειονότητα των Γεζίντι, υπέστησαν φρικιαστική μεταχείριση στις περιοχές που κατείχε το ΙΚ: βιασμούς, σκλαβιά, και άλλες μορφές απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση