HomeΕΛΛΑΔΑΧαιρετίζουν οι Βρυξέλλες τη συμφωνία Αθήνας – θεσμών

Χαιρετίζουν οι Βρυξέλλες τη συμφωνία Αθήνας – θεσμών

Τι ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις χαιρέτισε τη συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο «που επετεύχθη πριν το Eurogroup της Δευτέρας» και χαρακτήρισε την εξέλιξη «καλά νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Για «εξαιρετικά νέα» από την Αθήνα έκανε λόγο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος επισήμανε ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στέλνει ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους επενδυτές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι η τεχνική συμφωνία θα υποβληθεί στο Eurogroup, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να υλοποιήσουν τα απαραίτητα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. Ο Πιέρ Μοσκοβισί θα ενημερώσει τη Δευτέρα το Εurogroup για τη συμφωνία της Αθήνας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα την χαιρετίσουν και θα καλέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης.

Η επόμενη δόση απόθεμα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει τις προαπαιτούμενες δράσεις με δύο πακέτα αποφάσεων, ένα πριν τα Χριστούγεννα και ένα στις αρχές Ιανουαρίου.

Στόχος είναι στις 11 Ιανουαρίου το EuroWorking Group να διαπιστώσει την τήρηση των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς, ώστε στο Εurogroup στις 22 Ιανουαρίου να κλείσει και πολιτικά η αξιολόγηση, ενώ θα έχουν μεσολαβήσει και οι επικυρώσεις της συμφωνίας από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με την επόμενη δόση, θα εκταμιευθεί με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι τότε θα καθοριστεί και το ακριβές ποσό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα κρατηθεί ως απόθεμα εν όψει της μόνιμης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση