HomeΚΟΣΜΟΣΤα ακίνητα στη Λισσαβόνα τραβούν… την ανηφόρα

Τα ακίνητα στη Λισσαβόνα τραβούν… την ανηφόρα

Απόβαση στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας από ξένους επενδυτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα ύψη έχει φτάσει η ζήτηση και οι τιμές για ακίνητα στη Λισσαβόνα καθώς εγχώριου και ξένοι επενδυτές κάνουν «απόβαση» στην πόλη. Η ανάκαμψη της οικονομίας και κυρίως η αύξηση του τουρισμού και η λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις για τόνωση της αγοράς έχουν επηρεάσει την αγορά κατοικιών στην πόλη όπου πλέον πολλοί φοβούνται ακόμη και για υπερθέρμανση των τιμών.

Από το 2012 έως το 2016 οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 35%, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2017 η αύξηση στις τιμές διαμορφώθηκε σε 26% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, ιδιαίτερα στο κέντρο, που πλέον αρχίζουν να παρατηρούνται ελλείψεις σε ακίνητα προς πώλησης και μικροί και μεγάλοι κατασκευαστές αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στα προάστια της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας. Μόνο για φέτος οι επενδύσεις κυρίως από ξένους στην αγορά ακινήτων της πόλης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Η ανάκαμψη της αγοράς των ακινήτων στη χώρα και ιδιαίτερα στη Λισσαβόνα ξεκίνησε από το 2012 όταν η τότε κυβέρνηση έκανε πιο εύκολες τις ενοικιάσεις και κατά συνέπεια τις πωλήσεις ακινήτων, δείχνουν επίσης τα στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου. Επίσης η κυβέρνηση άρχισε εκείνη τη χρονιά να παρέχει άδειες παραμονής σε αγοραστές ακινήτων που ήθελαν να επενδύσουν στη χώρα και δεν προέρχονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είχαν σαν αποτέλεσμα να κάνουν «απόβαση» στην Πορτογαλία επενδυτές από χώρες όπως η Κίνα.

Τα φορολογικά και άλλα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση στους ξένους σε συνδυασμό με τη σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού στη χώρα οδήγησαν επίσης στην αλλαγή χρήσης πολλών διαμερισμάτων. Αυτά τα αγόρασαν επενδυτές για να τα νοικιάζουν για μικρό διάστημα σε επισκέπτες. Επίσης κατασκευάστηκαν ή μετατράπηκαν πολλά κτίρια σε ξενοδοχεία για να καλυφθεί η ζήτηση.

Η ζήτηση στην πόλη οδήγησε τελικά σε έλλειψη προσφοράς όπου καταγράφεται πλέον το φαινόμενο να εμφανίζονται υποψήφιοι αγοραστές για όσα διαθέσιμα ακίνητα έχουν απομείνει, που να προσφέρουν περισσότερα από αυτά που ζητούν οι πωλητές. Πρόκειται για την πρώτη φορά που καταγράφονται τέτοια φαινόμενα στην αγορά ακινήτων της πόλης. Πλέον οι μέσες τιμές κατοικιών στις ιστορικές γειτονιές Baixa, Chiado και Avenida de Liberdade ξεπέρασαν τα 6.300 ευρώ για κάθε ένα τετραγωνικό μέτρο σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Η μεγάλη αύξηση των τιμών αγοράς και των ενοικίων βέβαια έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα σε κατοίκους της πόλης με χαμηλά εισοδήματα. Για αυτό το λόγο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έχει ξεκινήσει προσπάθεια για να βοηθήσει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα με στόχο να διατεθούν προς ενοικίαση 7.000 νέες κατοικίες με τιμές από 250 έως 450 ευρώ.

tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση