HomeΚΡΗΤΗΛαϊκή Συσπείρωση: Πρόταση ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Λαϊκή Συσπείρωση: Πρόταση ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Με αφορμή τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης ψήφισμα για συζήτηση και λήψη απόφασης, σε σχέση με τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2018 και τις πιέσεις που ασκούνται στα εισοήματα αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών.

Το κείμενο της πρότασης ψηφίσματος έχει ως εξής:

Ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2018 που κατατέθηκε και θα συζητηθεί στη Βουλή παραμονή Χριστουγέννων, δημιουργεί τεράστια ανησυχία στα λαϊκά στρώματα για την επιβίωσή τους, για το πραγματικά σημαίνει «δίκαιη ανάπτυξη».

Μετά από 9 χρόνια κρίσης, μετά από 3 μνημόνια και αμέτρητες θυσίες και περικοπές που επιβάρυναν μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και στην ύπαιθρο, για να εξασφαλιστεί ζεστό χρήμα και φιλικό κλίμα στις επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου, ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2018 σηματοδοτεί μια νέα επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα.

Ελληνικοί και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, θα έχουν τεράστια άμεσα κέρδη από τη μείωση μισθών και εισφορών για τους εργαζόμενους και φόρων. Επί πλέον ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2018 τους μοιράζει 6,75 δις ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα κονδύλια της ΕΕ (ΕΣΠΑ κα). Μεγάλη είναι η αύξηση σε δαπάνες για εξοπλισμούς, για τη συμμετοχή σε ΝΑΤΟϊκά προγράμματα. Παρά τα τεράστια ποσά για τις δόσεις του δημόσιου χρέους, αυτό θα εκτιναχτεί στα 343 δις ευρώ το 2018.

Η φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων για το 2018, θα διογκωθεί κατά 900 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2017 και θα φτάσει τα 48,10 δις ευρώ, ενώ τα έσοδα από οφειλές φόρων παλιών χρόνων με δόσεις και ρυθμίσεις υπολογίζονται σε 1,7 δις.

Από την άλλη οι περικοπές στην ασφάλιση, στην υγεία, στην κοινωνική προστασία φτάνουν το 1,6 δις ευρώ, ενώ εκκρεμεί νέα μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου ορίου το 2020 ή και νωρίτερα, με τον «κόφτη», ανάλογα με την «πορεία της οικονομίας». Μεγάλες είναι οι περικοπές στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, που οδηγούν σε ασφυξία, σε εγκληματική περιφρόνηση των λαϊκών αναγκών σε έργα υποδομών, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας κα. Έτσι έρχονται οι τραγωδίες όπως στη Μάνδρα της Αττικής, έτσι βγαίνουν τα «ματωμένα» πλεονάσματα.

Παρεμβάσεις όπως αυτές, και άλλες, μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις, αποσκοπούν στην απελευθέρωση χώρου για τις επενδύσεις του κεφαλαίου.

Η σημερινή κυβέρνηση κερδίζει την εμπιστοσύνη της ελληνικής πλουτοκρατίας και των συμμάχων της στην Ευρώπη και την Αμερική, για την ικανότητά της να εκτελεί τις πιο βρώμικες αποστολές σε βάρος του λαού, με την ανοχή του, με απατηλές υποσχέσεις. Όμως ταυτόχρονα, όλο και πιο συχνά, καταφεύγει στη βία και την καταστολή.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αποδοκιμάζει τη χθεσινή επίθεση της αστυνομίας σε εργαζόμενους στα Γιάννενα και στους φοιτητές των εστιών, τη σημερινή παρουσία της μέσα κι έξω από τα ειρηνοδικεία, με την επανέναρξη των πλειστηριασμών. Καλεί την κυβέρνηση να μη βάλει χέρι στα δικαιώματα των εργαζομένων σε συνδικαλιστική δράση και σε απεργία για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, ενόψει της αξιολόγησης από το «κουαρτέτο».

Καλούμε τους εργαζόμενους της Κρήτης να προβληματιστούν και να εκδηλώσουν την ανησυχία τους για τον Προϋπολογισμό του 2018, για τη νέα επίθεση στα συμφέροντά τους. Να οργανώσουν και να συμμετέχουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ο δρόμος της κυβέρνησης οδηγεί σε θυσίες χωρίς τέλος για το λαό, για τα κέρδη των λίγων. Είναι δρόμος αδιέξοδος”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση