HomeHL-9Δημόσιος απολογισμός για τον απερχόμενο πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης

Δημόσιος απολογισμός για τον απερχόμενο πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης

Παρουσίασε τα πεπραγμένα της περιόδου 2013 - 2017

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σήμερα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το Πολυτεχνείο Κρήτης και ο απερχόμενος Πρύτανης καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης πραγματοποίσαν ανοιχτή εκδήλωση Δημόσιου Απολογισμού της Θητείας του για τη χρονική περίοδο 2013-2017 με τίτλο «Απολογισμός στο Μέλλον». Σκοπός, η διαφανής και ολοκληρωμένη ενημέρωση της Κοινωνίας των Χανίων για τα πολυδιάστατα επιτεύγματα που ώθησαν στη μετεξέλιξη του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της πόλης σε ένα από τα κορυφαία της χώρας. Για όσους πολίτες δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εκδήλωση δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα «Απολογισμός στο Μέλλον» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.digalakis.tuc.gr.

polytexneio-apologismos

Από τη μακροσκελή και αναλυτική παρουσίαση του Απολογιστικού του Έργου ο απερχόμενος Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης, ξεχώρισε τα εξής:

–           Δυναμική επέκταση της Φοιτητικής Εστίας με κατασκευή 180 νέων διαμερισμάτων, συνολικής επένδυσης €9.000.000 & παράλληλη ανακατασκευή της παλιάς Φοιτητικής Εστίας με ανανέωση εξοπλισμού της.

–           Προώθηση δημιουργίας Μουσείου Λαογραφίας & Ιστορίας της Τεχνολογίας, στο κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής και προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μουσειολογική/ μουσειογραφική μελέτη με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης.

–           Υπερδιπλασιασμός του προϋπολογισμού της φοιτητικής μέριμνας από €432.000 το 2012 σε €839.000 το 2016.

–           Δημιουργία νέων Διεθνών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στη Διαχείριση της Τεχνολογίας – Καινοτομίας και στη Μηχανική Πετρελαίων, ενώ από κοινού με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ σχεδιάστηκε το πρώτο διϊδρυματικό μεταπτυχιακό (Βιοϊατρική Μηχανική).

–           Στρατηγική συγκέντρωση των διάσπαρτων & πολυδάπανων δραστηριοτήτων του Ιδρύματος στην Πολυτεχνειούπολη Ακρωτηρίου.

–           Εξασφάλιση χρηματοδότησης €5.500.000 (ΕΤΕπ) & δημοπράτηση του έργου για την αποπεράτωση του συμπληρωματικού κτιρίου με σκοπό τη μόνιμη στέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων.

–           Σύναψη σύμβασης, μετά από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, για την αναστηλωτική διάσωση (€18 εκατ.) και αξιοποίηση μέσω εκμίσθωσης (€8,9 εκατ.) των τριών ιστορικών και ετοιμόρροπων κτιρίων της παλιάς πόλης, περιουσία του Ιδρύματος.

–           Διπλασιασμός της Ερευνητικής Δραστηριότητας του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) & δημιουργία Σπιτιού Καινοτομίας (Innovation House).

–           Ενεργή χρηματοδότηση Επιστημονικού Εξοπλισμού των Πόλων Αριστείας, συνολικής αξίας €764.355.

–           Δυναμική αύξηση του μέσου ποσοστού απορρόφησης πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από 26% (2013) σε 63% (2016).

–           Δημιουργία ολοκληρωμένων μαθητικών προγραμμάτων όπως της θερινής απασχόλησης για 200 παιδιά εργαζομένων του Πολυτεχνείου και κατοίκων των Χανίων &

–           Δράσεις εξωστρέφειας και προβολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως η Ημέρα Επιστήμης & Τεχνολογίας με συμμετοχή 5.000 επισκεπτών.

polytexneio-apologismos2

Την εκδήλωση Απολογισμού άνοιξε με χαιρετισμό του ο νέος Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Η πρυτανεία του Καθ. Β. Διγαλάκη ανέλαβε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης της χώρας μας. Παρά τη μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού (γύρω στο 75%), κατά τη διάρκεια της θητείας της πρυτανείας η λειτουργία του Πολυτεχνείου σταθεροποιήθηκε σε απολύτως λειτουργικά επίπεδα, οι υπηρεσίες μηχανοργανώθηκαν, ενώ αντίστοιχα δημιουργήθηκε μια μεγάλη αναπτυξιακή δράση. Νέα έργα ξεκίνησαν ή δημοπρατήθηκαν,  εξευρέθησαν οι πόροι για την υλοποίησή τους, ενώ μελέτες εκπονήθηκαν και είναι έτοιμες για χρηματοδότηση. Εκ μέρους του Πολυτεχνείου, του οποίου τη διοίκηση αναλαμβάνουμε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρύτανη κ. Β. Διγαλάκη, τους αντιπρυτάνεις κ. Ν. Νικολαϊδη και Γ. Σταυρουλάκη, την κ. Ε. Ψυλλάκη για όσο διάστημα συμμετείχε και αυτή στην πρυτανική αρχή, καθώς και όλους τους άξιους συνεργάτες τους για την προσφορά τους στη δημιουργική και αναπτυξιακή πορεία του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ως νέα διοίκηση τους ευχόμαστε υγεία, καλή ξεκούραση και κάθε επιτυχία στους νέους τους στόχους».

Στη συνέχεια, έλαβε τον λόγο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Οδυσσέας Ζώρας, ο οποίος έδωσε έμφαση στην ελπιδοφόρα συμμαχία Καινοτομίας μεταξύ των Ανώτατων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων του νησιού: «Λέγεται ότι το Ακαδημαϊκό οικοσύστημα της Κρήτης είναι από τα πιο ισχυρά της χώρας με το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο να διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Πρόσφατα, όμως έγινε εμφανής η καλή «χημεία» μεταξύ των μεγάλων«αδελφών» Ιδρυμάτων με συγκεκριμένες συνεργασίες, δράσεις και πράξεις, με αποκορύφωμα το κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Biomedical Engineering», ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα υψηλών επιστημονικών προδιαγραφών, μοναδικό στον ελληνικό χώρο. Το εντύπωμα της Διοίκησής του Β. Διγαλάκη, είμαι σίγουρος, ότι θα αποτελέσει γραμμή πλεύσης για τη νέα Πρυτανική Αρχή που είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει το τόσο αποδοτικό έργο του Βασίλη σε ακαδημαϊκό, ερευνητικό, οικονομικό και διοικητικό επίπεδο».

Ο Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής του Μ.Ι.Τ. (Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης), ενός από τα κορυφαία Πανεπιστημιακά Κέντρα Τεχνολογικής Έρευνας παγκοσμίως, στη δική του παρέμβαση στην εκδήλωση τόνισε: «To Πολυτεχνείο Κρήτης διακρίθηκε τα τελευταία χρόνια από την πολυδιάστατη πρωτοπορία του στον νευραλγικό εγχείρημα της Εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της πατρίδας μας. Διαδραμάτισε αξιόπιστο ρόλο στην έμπρακτη εφαρμογή του νόμου 4009/2011 και με στρατηγικό μοχλό την αποδοτική συγκέντρωση των δραστηριοτήτων του στην Πολυτεχνειούπολη Κουνουπιδιανών προώθησε τη διαθεματικότητα και διεπιστημονικότητα. Ο διπλασιασμός της ερευνητικής δραστηριότητας του Ιδρύματος και η συστηματική διασύνδεσή της με την πραγματική Οικονομία, μέσω της ίδρυσης «Σπιτιού Καινοτομίας», αποτελούν επιτεύγματα με έντονα εξωστρεφή & αναπτυξιακό χαρακτήρα. Η αποφασιστική αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας εκ μέρους του Ιδρύματος για την ανακούφιση των αδύναμων φοιτητών του σε παραδοσιακά πιεστικά ζητήματα, όπως της Στέγασης και της Σίτισης, διακρίνεται από ισχυρό Κοινωνικό πρόσημο».

polytexneio-apologismos4

Για την πολύτιμη συμβολή του πολυδιάστατου έργου του Πολυτεχνείου Κρήτης στην ανακούφιση της Ελληνικής κοινωνίας από τη «μάστιγα» της Ανεργίας και της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό μίλησε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός: «Σε μια από τις πλέον κρίσιμες περιόδους για την Ελληνική νέα γενιά υποδείγματα όπως αυτό του Πολυτεχνείου Κρήτης μας γεμίζουν Ελπίδα για το Μέλλον. Η εθνική αιμορραγία νέων επιστημόνων στο εξωτερικό δεν μπορεί να σταματήσει παρά μόνο με τη στρατηγική έμφαση των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην Καινοτομία και την «έξυπνη» διασύνδεση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους με την πραγματική Οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, το Πολυτεχνείο Κρήτης δυστυχώς δεν έμεινε στο απυρόβλητο των μειοψηφικών ομάδων της οπισθοδρόμησης και του χθες, οι οποίες με αφορμή την επιτυχημένη διαγωνιστική διαδικασία διάσωσης & αξιοποίησης των ιστορικών του κτιρίων στην παλιά πόλη των Χανίων δεν διστάζουν να προκαλούν και να ανέχονται την κατάλυση κάθε έννοιας του Ελληνικού Κράτους Δικαίου. Ελπίζω πραγματικά ο απερχόμενος Πρύτανης, κος Διγαλάκης, να παραμείνει στην πρωτοπορία της επιστημονικής και κοινωνικής προσφοράς και στα επόμενα βήματα της σταδιοδρομίας του».

Οι παρεμβάσεις στην εκδήλωση «Απολογισμός στο Μέλλον» ολοκληρώθηκαν με την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στον Πρύτανη Βασίλη Διγαλάκη: «Γνώρισα τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου της Κρήτης καθηγητή Βασίλη Διγαλάκη, το 2014 . Ήταν στο Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, και με εντυπωσίασε η καθαρή σκέψη του, η διάθεση συνεργασίας, η ευθύτητα του λόγου του, και η ψύχραιμη αντιμετώπιση της σκληρής καθημερινότητας στα Πανεπιστήμια. Έκτοτε τον θεωρώ και φίλο. Ακόμα και η αντιπαράθεση μαζί του οδηγεί σε γόνιμο διάλογο. Αγαπάει εξαιρετικά την δουλειά του και το Πανεπιστήμιο, έχει όραμα και ατενίζει το μέλλον του Πανεπιστημίου με αισιοδοξία, δουλεύοντας σκληρά σε αντίξοες συνθήκες, με επιμονή, υπομονή και κουράγιο, πιστός στο όραμα του. Τον εκτιμώ ιδιαίτερα. Πιστεύω ότι αφήνει έργο στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, μα περισσότερο μία αναπτυξιακή λογική που εύχομαι να συνεχιστεί».

Διαφήμιση
Διαφήμιση