HomeHL-9Δημοπρατείται από το Πολυτεχνείο Κρήτης σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα

Δημοπρατείται από το Πολυτεχνείο Κρήτης σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα

Για τη στέγαση Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη δημοπράτηση σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος προχώρησε το Πολυτεχνείο Κρήτης για τη στέγαση των Σχολών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, συνολικού προϋπολογισμού €5.500.000, μέσω επίτευξης Χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)

Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο ισόγειο του δημοπρατούμενου κτιρίου δημιουργεί εξελιγμένο Κέντρο Διαχείρισης Δεδομένων (Data Center), το οποίο θα αναβαθμίσει τις επιστημονικές δυνατότητες του Ιδρύματος, προσφέροντας σημαντικά ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Βασίλης Διγαλάκης: «Για μια ακόμη φορά, το Πολυτεχνείο Κρήτης αποδεικνύει στην πράξη την αναπτυξιακή ορμή του, η οποία επιταχύνεται διαρκώς από τη δημουργία σύγχρονων υποδομών. Μετά την πρόσφατη προώθηση κατασκευής 180 νέων φοιτητικών διαμερισμάτων συνολικού προϋπολογισμού €9.000.000 για τους αδύναμους φοιτητές μας, σήμερα η Διοίκηση του Ιδρύματος προκηρύσσει μια νέα στρατηγική επένδυση, ύψους €5.500.000, μέσω της αποτελεσματικής επίτευξης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Το Ανώτατο Ίδρυμα των Χανιωτών υλοποιεί τη μεταστέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του στις πλέον σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις της Πολυτεχνειούπολης.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, το αποδεσμευμένο ιστορικό κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής στη Χαλέπα αξιοποιείται πολιτιστικά με τη δημιουργία νέου Μουσείου Λαογραφίας και Ιστορίας της Τεχνολογίας, αναδεικνύοντας την Εθνική μας κληρονομιά».

Το Πολυτεχνείο Κρήτης ανακοινώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι σήμερα δημοπρατήθηκε το έργο για την αποπεράτωση του κτιριακού συγκροτήματος Γ.4, συνολικού προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ στην Πολυτεχνειούπολη των Κουνουπιδιανών Χανίων.

Το σημαντικό έργο υποδομής έχει επιφάνεια 5.500 τετραγωνικών μέτρων και η εγκριθείσα πρόταση του Ιδρύματος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) περιλαμβάνει τη χρήση του για τη μεταστέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και τη συμπληρωματική στέγαση της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ), καθώς και τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ενεργειακά αποδοτικού Κέντρου Διαχείρισης Δεδομένων (Data Center) στους χώρους των μηχανολογικών του εγκαταστάσεων.

Παρά την πιεστική υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το Πολυτεχνείο Κρήτης με το απαιτητικό έργο υποδομής διαμορφώνει τις αναγκαίες συνθήκες τεχνολογικής αιχμής ώστε να διασφαλίζει και στο μέλλον ότι το υψηλής ποιότητας επιστημονικό δυναμικό του θα διαθέτει τα πλέον αξιόπιστα μέσα για να διευρύνει διαρκώς τα επιτεύγματά του.

Παράλληλα, αναβαθμίζεται περαιτέρω ο στρατηγικός σχεδιασμός της Διοίκησης του Ιδρύματος για τη βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας του και την αποδοτική συγκέντρωση των σχολών και των υπηρεσιών του στην Πολυτεχνειούπολη των Κουνουπιδιανών.

Οι νέες υποδομές θα αντιμετωπίσουν οριστικά το στεγαστικό ζήτημα και την πολυδιάσπαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων, ενώ θα έχουν πολύπλευρες θετικές επιδράσεις στη λειτουργία και των υπόλοιπων Σχολών. Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση των δύο νέων Αμφιθεάτρων στο ίδιο συγκρότημα και η παράδοσή τους για χρήση στην Ακαδημαϊκή κοινότητα, ανακουφίζοντας σημαντικά τις ανάγκες για μεγάλες σύγχρονες υποδομές διδασκαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημέρα της παράδοσής τους, τα δύο νέα αμφιθέατρα χρησιμοποιούνται καθημερινά, ιδιαίτερα για τις ανάγκες των σχολών ΜΠΔ και Αρχιτεκτόνων, ενώ ήδη έχουν φιλοξενήσει πληθώρα εκδηλώσεων του Ιδρύματος.

Τη στιγμή που κατασκευάζονται με γρήγορους ρυθμούς 60 διαμερίσματα προϋπολογισμού €3.000.000, τα πρώτα εκ των οποίων θα δοθούν προς χρήση τον ερχόμενο Φεβρουάριο, και μετά την πρόσφατη προκήρυξη (€6.000.000) επέκτασης της φοιτητικής εστίας με επιπλέον 120 νέα διαμερίσματα για τους αδύναμους φοιτητές μας, προχωρήσαμε στη σημερινή δημοπράτηση του κτιριακού συγκροτήματος

Γ.4. Οι ολοκληρωμένες και ώριμες μελέτες καταρτίστηκαν με την πολύτιμη συνδρομή της Τεχνικής και της Οικονομικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος και εγκρίθηκαν μετά από εξαντλητικές διαδικασίες αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Το κτιριακό συγκρότημα Γ.4 σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, προκειμένου να λειτουργήσει ως «συμπληρωματικό» κτίριο-υποδομή των Σχολών ΜΠΔ και ΗΜΜΥ. Η κατασκευή του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος, εγκατέλειψε το εργοτάξιο και στη συνέχεια ξεκίνησε πτωχευτική διαδικασία. Στην εγκεκριμένη μελέτη υιοθετούνται ιδιαίτερα αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, οι οποίες υπερκαλύπτουν τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), συνδυαστικά με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης, ελέγχου καταναλώσεων και εξοικονόμησης ενέργειας.

Με τη σημερινή προκήρυξη του έργου του Συμπληρωματικού Κτιρίου, το Πολυτεχνείο Κρήτης ολοκληρώνει δυναμικά και επιτυχημένα τον ολοκληρωμένο αναπτυξιακό του προγραμματισμό και παραδίδει στη νέα Διοίκηση τρία στρατηγικά έργα υποδομής σε εξέλιξη υλοποίησης, συνολικού προϋπολογισμού 14.500.000 ευρώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση