HomeΚΟΣΜΟΣΑνοίγει ξανά το αεροδρόμιο του Μπαλί – Άλλαξε πορεία η ηφαιστειακή τέφρα

Ανοίγει ξανά το αεροδρόμιο του Μπαλί – Άλλαξε πορεία η ηφαιστειακή τέφρα

«Βρυχάται» το Αγκούνγκ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανοίγει ξανά το αεροδρόμιο του Μπαλί, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα του ηφαιστείου Αγκούνγκ άλλαξε πορεία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το αεροδρόμιο είχε παραμείνει κλειστό για σχεδόν τρεις ημέρες λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

«Ο εναέριος χώρος θα ανοίξει ξανά στις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα). Ωστόσο, θα παρακολουθούμε την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, περισσότερες από 440 πτήσεις ακυρώθηκαν την Τρίτη, επηρεάζοντας σχεδόν 60.000 επιβάτες, όπως συνέβη και τη Δευτέρα.

Τη Δευτέρα οι ινδονησιακές αρχές είχαν αποφασίσει να παρατείνουν τη διακοπή της λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου μέχρι σήμερα, εξαιτίας των φόβων ότι θα σημειωθεί ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Αγκούνγκ.

Παράλληλα, είχαν δώσει εντολή σε 100.000 πολίτες που ζουν κοντά στο ηφαίστειο να απομακρυνθούν, ενώ επιβλήθηκε ζώνη αποκλεισμού ακτίνας 8-10 χιλιομέτρων γύρω από τον κώνο του ηφαιστείου.

Συνολικά 38.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην περιοχή γύρω από το ηφαίστειο, το οποίο άρχισε να εκρήγνυται εκτοξεύοντας καπνούς και τέφρα το Σάββατο.

 «Εγκλωβίστηκαν» Έλληνες

Ανάμεσα στους «εγκλωβισμένους» από την διακοπή της λειτουργίας του αεροδρομίου στο Μπαλί είναι και Έλληνες.

Όπως είχε δηλώσει τη Δευτέρα στο protothema.gr, ο Γιάννης Αργυρίου -ο οποίος βρίσκεται στο εξωτικό νησί για λόγους εργασίας- ανέφερε ότι φίλοι του που ήταν να αναχωρήσουν από το Μπαλί, θα μπορούσαν να πετάξουν μετά από δύο ημέρες

Επίσης, μία Ελληνίδα επιχειρηματίας που διαμένει μόνιμα στο Μπαλί, η Μαριλένα Βλατάκη, είχε παραμείνει εγκλωβισμένη από την Κυριακή στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία προσπαθώντας να πετάξει με προορισμό το Μπαλί.

Οι περισσότεροι Έλληνες διαμένουν στην περιοχή Σεμινιάκ, που απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από το όρος Aγκούνγκ, είναι δίπλα στην θάλασσα και ως εκ τούτου ένα από τα ασφαλέστερα σημεία για να βρίσκεται κάποιος την δεδομένη χρονική στιγμή.

Η προηγούμενη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Αγκούνγκ, το 1963, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.600 ανθρώπους. Ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν ότι εάν σημειωθεί μια παρόμοιας ισχύος έκρηξη, ενδέχεται να εκτοξευθούν πέτρες μεγέθους ανθρώπινης γροθιάς και ηφαιστειακά αέρια σε ύψος ακόμη και 8 χιλιομέτρων.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση