Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης στη Βιοηχανική Περιοχή Ηρακλείου όταν ένας εργατοτεχνίτης που καθάριζε το μοτέρ κάτω από την κορδέλα διαλογής, βρέθηκε στο κενό πέφτοντας από ύψος 2,5 μέτρων όταν ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε αιφνιδιάζοντάς τον.

Ο εργάτης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο εφημερεύον νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και οι γιατροί φρόντισαν τα τραύματά του. Το ευτύχημα ήταν ο τραυματισμός του δεν ήταν σοβαρός.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καταγγέλλει ότι μέσα σε χρονικό διάστημα 5 μηνών έχουν σημειωθεί στο εργοστάσιο ανακύκλωσης συνολικά πέντε εργατικά ατυχήματα.

Στην ανακοίνωσή επισημαίνονται τα εξής:

«Το πέμπτο εργατικό ατύχημα μέσα σε πέντε μήνες σημειώθηκε σήμερα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου.

Μετανάστης εργατοτεχνίτης έπεσε από ύψος 2,5 μέτρων καθώς καλέστηκε να καθαρίσει μοτέρ κάτω από την κορδέλα διαλογής, ενώ αυτή ενεργοποιήθηκε την ώρα του καθαρισμού. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο όπου έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις, με την πρώτη εκτίμηση να φέρεται ότι στάθηκε τυχερός χωρίς κάποιο πολύ σοβαρό τραυματισμό. 

Η Ένωση καθώς και η σωματειακή επιτροπή των εργαζομένων στο εργοστάσιο έχουν καταγγείλει δεκάδες φορές με όλα τα μέσα την έλλειψη μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο.

Παρόλο που το Σώμα Τεχνικής επιθεώρησης Ηρακλείου έχει έρθει αρκετές φορές το τελευταίο έτος για ελέγχους και παρόλο που έχουν υποδειχθεί και διαπιστωθεί αρκετές ελλείψεις, παρατυπίες και παραβάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα, η επιθεώρηση αρνείται να καταγράψει επίσημα τις παραβάσεις, δεν έχει προχωρήσει σε κανενός είδους πρόστιμο ή εφαρμογή του νόμου. Μάλιστα η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων αναγκάστηκε και κάνει έγγραφη αναφορά στις 20/06/17 στην οποία δεν έλαβε καμία απάντηση.

Παρόλο που ζητήθηκε από την Ένωση εγγράφως τριμερής συνάντηση στο υπουργείο εργασίας στις 11/09/2017 όπου γινόταν αναφορά στα εργατικά ατυχήματα, το υπουργείο αρνήθηκε να πραγματοποιήσει την τριμερή συνάντηση και παρέπεμψε το θέμα στο τοπικό ΣΕΠΕ.

Η ιδιωτική επιχείρηση που έχει αναλάβει το έργο στο νομό τα δύο τελευταία χρόνια, έχει κρατήσει κλειστό το εργοστάσιο 180 ημέρες λόγω της προσπάθειας της να ξεμπερδέψει με τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους, έχει αθετήσει τη συμφωνία με τους εργαζόμενους, έχει απειλήσει, απολύσει, εντατικοποιήσει την εργασία σε βαθμό που τα εργατικά ατυχήματα να είναι συχνό φαινόμενο και τώρα πάει ακόμη μια φορά να κοροϊδέψει τους εργάτες με την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης που ενώ δηλώνει ότι συμφωνεί αποφεύγει να υπογράψει.

Γιατί να μην τα κάνει άλλωστε, αφού κυβέρνηση, υπουργείο εργασίας, ΕΕΑΑ και τοπική διοίκηση γνωρίζουν αναλυτικά την κατάσταση και σφυρίζουν αδιάφορα, κάνοντας ουσιαστικά πλάτες στην εργοδοσία.

Από την άλλη η Κυβέρνηση προχωράει ολοταχώς στη διάλυση ακόμα και αυτών των λίγων συνδικαλιστικών ελευθεριών που έχουν οι εργαζόμενοι αφού έχει στα σκαριά νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα φέρει χριστουγεννιάτικο μποναμά στο κεφάλαιο.

Οι εργαζόμενοι, για όλα αυτά, προχωρούν αύριο σε 4ωρη στάση εργασίας από 11:40 μέχρι 15:40 διεκδικώντας :

  • Να ληφθούν επιτέλους τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας
  • Να πάρει η εργοδοσία πίσω τις απολύσεις
  • Να υπογραφτεί ΤΩΡΑ Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας»
Διαφήμιση
Διαφήμιση